Savaş suçları kabarıyor: Kiev rejiminin paralı katilleri

New York Times'a (NYT) konuşan bir Alman sıhhiyeciye göre Ukrayna'da savaşan lejyonerler, yardım dileyen Rus askerlerin kafasına sıkıyor, ellerini havaya kaldırıp teslim olanlara el bombası atıyor. 'Seçilmiş Bölük' adıyla anılan grubun komutanına göre 'kardeşler' sadece işini yapıyor.

Ukrayna adına savaşan uluslararası bir paralı asker grubu olan 'Seçilmiş Bölük' üyeleri, yaralı ya da teslim olan Rus askerlerini öldürerek savaş suçu işliyor. NYT cumartesi günü yayınladığı haberde, olaylara tanık olduğu belirtilen, Alman ordusunda sözleşmeli personel olarak da çalışmış Caspar Grosse'nin yaşadıklarına yer verdi.

Alman sıhhıyeci, Ağustos 2023'te ağır yaralı ve silahsız bir Rus askerinin, başlangıçta öldüğü sanılırken, İngilizce "yardım" ve "teslim oluyorum" diyerek bir siperden sürünerek çıktığını ancak birliğin bir üyesi tarafından göğsünden vurulduğunu anlattı. Rus asker hala "nefes alıyor ve kıpırdanıyordu" ki başka bir savaşçı onu "kafasından vurdu." Grosse, o sırada bunun bir "merhamet cinayeti" olduğunu varsaydı.

YUNAN ASKERİN MARİFETLERİ

Bir başka olayda, Zeus adıyla bilinen bir Yunan paralı asker, teslim olan iki Rus askerine doğru el bombası fırlatarak, birini ağır yaralıyor. NYT'nin incelediği kask kamerası videosuna göre elleri havada bölük üyelerine yaklaşmaya çalışan ikinci askere bir el bombası daha atılınca her ikisi de yaşamını yitiriyor. Grosse, Ukraynalı bir İHA ekibinin de o sırada askerlerin teslim olmaya çalıştığı uyarısında bulunduğunu da sözlerine ekliyor.

Ekim ortasındaki üçüncü olayda Grosse, Andok kodlu bir üyeden ekibin "esirleri yakaladığını" söyleyen bir kısa mesaj alıyor. Sıhhıyeci olay yerine gittiğinde gördüğü manzarayı şu şekilde anlatıyor: “Esir ceketini omuzlarına atmış bir şekilde siperde oturuyordu, Zeus arkasından yaklaştı ve kafasına defalarca ateş etti.” Grosse, Yunan paralı askerin daha sonra bu cinayetlerle övündüğünü belirtti. Andok'un cinayeti Zeus'un "sadece işini yaptığını" söyleyerek savunduğunu da ekledi.

Caspar Grosse, "Mahkumların benim gözetimimde olmasını ve kimsenin onları vurmamasını istiyorum diye onlara özellikle söylemiştim" ifadelerini kullanarak yaşadıklarından büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti. “Seçilmişler Bölüğü”nün fiili komutanı ve eski bir ABD Ordusu Ulusal Muhafızı olan Ryan O'Leary'ye şikayette bulundu. O'Leary "kardeşlerinin" herhangi bir savaş suçu işlediğini reddetti.

'BATI GÖRMEZDEN GELİYOR'

1949'da imzalanan Cenevre Sözleşmeleri'nin hükümlerine göre "silahlarını bırakan silahlı kuvvetler mensupları ile hastalık, yaralanma ya da tutukluluk nedeniyle savaş dışı kalanlara" insanca muamele edilmelidir. Her türlü cinayet, sakatlama ve esirlere işkence yapılması savaş suçu teşkil etmektedir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kiev rejiminin zulümlerinin uzun zamandır bilinmesine rağmen, ABD medyasının daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından sunulan ve BM Güvenlik Konseyi'nde dağıtılan insan hakları ihlallerine ilişkin çok sayıda raporu görmezden gelmeyi tercih ettiğini belirtti.

Moskova geçen yıl, Fransız paralı askerlerin işlediği iddia edilen savaş suçları hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma Komitesine göre şu anda Ukrayna'da çoğu ABD, Kanada ve İngiliz vatandaşı olan 3 bin 100'den fazla yabancı paralı asker savaşıyor. Moskova defalarca paralı askerlerin uluslararası hukuk kapsamında savaşçı olarak görülmediği ve sağ yakalandıkları takdirde umabilecekleri "en iyi şeyin yargılanma ve azami hapis cezası" olduğu uyarısında bulundu.

Sonraki Haber