Savaştepe’den ‘Seferberlik Ekmeği’

Balıkesir'in Savaştepe ilçesine bağlı Sarıbeyler Mahallesi'nde Çanakkale Savaşları ve Kurtuluş Savaşı'nda cepheye giden askerler için yapılan ‘Seferberlik Çöreği’ bu kez depremzedeler için üretiliyor ve bölgeye gönderiliyor.

Gönüllü kadınların günde 3 bin adet ürettikleri ekmeklerin bir özelliği daha var. İki ay bayatlamıyor.

Savaştepeli emekli öğretmen Mediha Demirağ, ‘Seferberlik Ekmeği’nin hikayesini Aydınlık’a anlattı:

“Çanakkale yangın yeri. Cephede Mustafa Kemal ve kahraman askerleri, cephe gerisinde Türk halkı kenetlenmiş, yokluğa ve yoksulluğa inat, vatanı için kutsal çaba içinde. Askerimiz aç kalmasın, heybesinde azık olsun, uzun süre dayansın diye eski ismi ‘Giresin’ olan ve Cumhuriyet ile birlikte ‘Savaştepe’ olarak değiştirilen küçük kasabanın kahraman kadınları, ellerinde var olan un ve susamla ekmek yapıp gönderirler. İlaç gibi gelir emeğin ekmeği. Kurtuluşa giden mücadele süresince dayanıklı, susamlı çörek askerin azığı olur.

Yıllar geçtikçe bayram sofralarının şükür ve bereket sembolü haline gelen susamlı çörek ‘Seferberlik Ekmeği’ olarak anılır.”

Tarihimizde birçok kez olduğu gibi devlet ve millet birliğinden doğan simgeleşmiş isimler, bu topraklarda yeniden mucizeler yaratıyor.

KUVAYİ MİLLİYE RUHU

Demirağ, şöyle devam etti:

“Milletçe kenetlendiğimiz zor günleri yaşıyoruz bu günlerde. Bu toprakların özünde var olan Kuvayi Milliye ruhu yeniden canlandı. 10 ilimizde meydana gelen deprem felaketinin uyandırdığı birliğin gücü yaraları sarmaya, aydınlık günlerin yolunu açmaya devam ediyor. Savaştepe’nin geleneksel ‘Seferberlik Ekmeği’ni felaket bölgesindeki canlara yetiştirmek için yüce gönüllü insanlarımız tüm içtenliğiyle yeniden iş başında. Hepsini sonsuz sevgimizle kucaklıyoruz.”

Sonraki Haber