Savcıya tehdidin hesabı sorulmalı

'Yenidoğan' isimli çeteye yönelik soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısının tehdit edilmesine tepkiler sürüyor. Aydınlık'a konuşan bir yüksek yargı üyesi, savcının tehdit edilmesine tepki gösterdi

İstanbul’da bir savcının, odasında tehdit edilmesine tepkiler geldi. Aydınlık'a konuşan bir yüksek yargı üyesi, "Bu tip olayların bir daha tekrarlanmasına fırsat verilmemeli" dedi.

Avukat A.A, "Yenidoğan" isimli çeteye yönelik soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E. ile 30 Ağustos'ta önce telefonla sonra da makamında görüşüp savcıyı tehdit etmişti.

Avukat A.A.'nın irtibatlı olduğu tespit edilen M.K Z. hakkında da fiziki ve teknik takip kararı alınmasının ardından olayın delillendirilmesi için savcının odasına kayıt cihazı yerleştirildi. Böylece, M.K.Z.'nin görüştüğü savcıyı açık şekilde ölümle tehdit etmesi kayıt altına alındı. Bu olaya ilişkin yürütülen soruşturmada 9 kişi gözaltına alındı.

'ELZEM BİR OLAY'

Aydınlık'a konuşan bir yüksek yargı üyesi, savcının tehdit edilmesine tepki gösterdi. Yüksek yargı üyesi şunları söyledi:

"Çok üzücü bir olay. Bu olay aynı zamanda bir şekilde sistemin içerisindeki sıkıntıyı da gösteriyor. Yargının içerisinde siyaset olunca kriminal vakalara müdahalenin ardından ne yazık ki bu tip olaylarla karşılaşabiliyorsunuz. Bir savcının odasına girip kendisini tehdit etmek çok yanlış ve sıkıntılı bir durum. Son derece elzem bir olay."

'DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR DURUM'

Konuyla ilgili olarak Aydınlık'a konuşan bir başka yüksek yargı üyesi ise şu ifadeleri kullandı:

"Son dönemde artan şiddet olayları üzerine böyle bir olayın yaşanması düşündürücü bir durum. Kadınlara, çocuklara karşı işlenen suçlardan sonra bir Cumhuriyet savcısının hem de kendi odasında tehdit edilmesi çok vahim. Böyle olayların tekrarlanmaması için gerekli cezai yaptırımların hızlı şekilde verilmesi gerekir. Bu tip olayların bir daha tekrarlanmasına fırsat verilmemeli."

ESKİ SAVCI HAKKINDA HAK İHLALİ KARARI

Anayasa Mahkemesi, 7 Şubat 2012'de dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran eski savcı Sadrettin Sarıkaya'nın, cezaevinde kendisine disiplin cezası verilmesi nedeniyle yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu olarak bulunan eski savcı Sarıkaya hakkında, haftalık telefonla görüşme sırasında telekonferans yöntemiyle görüştüğü gerekçesiyle bir ay süreyle ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası verildi.

Sarıkaya'nın telekonferans yöntemiyle kimliği belirlenemeyen kişilerle görüştüğü, bu kişilerin görüşme esnasında kan ve kayın hısımlıkları belirlenemediğinden kurumda kaygıya sebebiyet verdiği ifade edildi.

Sarıkaya, eşi, eşinin annesi ve babası, çocuklarıyla görüştüğünü, suç teşkil edebilecek bir söz ve davranışta bulunmadığını belirterek cezanın kaldırılması talebiyle Silivri 1. İnfaz Hakimliğine başvurdu.

MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Hakimlik 21 Ocak 2020’de Sarıkaya'nın itirazının kabulüne karar verdi. Başsavcılık tarafından yapılan itirazda telefon görüşme kurallarına aykırı olarak önceden bildirilen kişi haricinde başka bir telefona bağlantı kurularak telekonferans görüşmesi yapıldığının tutanakla tespit edildiği belirtildi.

Silivri Ağır Ceza Mahkemesi 24 Şubat 2020’de Başsavcılığın itirazının kabulüne ve infaz hakimliği tarafından verilen kararın kaldırılmasına hükmedildi. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuran Sarıkaya hakkında AYM aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine, 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Sonraki Haber