Savunma işçileri meydanları doldurdu: Biz de vatan bekçisiyiz geçinebilmek istiyoruz!

Geçinemediklerini ifade eden savunma sanayi işçileri 27 Ocak’ta Ankara’da yapacakları büyük eylemin öncesinde kent meydanlarından ses yükseltti. Yetişmiş işçilerin kamudan özel sektöre kaydığına dikkat çekilen açıklamalara işçilerin coşkusu ve kararlılığı imza attı

Türk Harb-İş Sendikası’nın Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı askeri fabrikalarda ve tersanelerde çalışanların ücretlerinin düşük olması nedeniyle başlattığı protesto eylemleri tüm yurda yayıldı. Önceki gün kent meydanlarını eylem alanına çeviren savunma işçileri kalabalık ve güçlü eylemlere imza attı. Türk Harb-İş İstanbul Şubesi’nin Kartal Meydanı’nda yüzlerce işçinin katılımıyla yaptığı eylem ses getirdi. İşçiler "Harb-İş işçisi vatan bekçisi", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları attı.

Ücretlerinin neredeyse asgari ücret düzeyinde kaldığını ifade eden işçiler, iyileştirme talep etti. Şube Başkanı Murat Yalçınkaya taleplerini “Bizim tek derdimiz, bu kutsal topraklara bir halel gelmemesi, büyük ve güçlü devletimizin dara düşmemesi ve elbette ki bu ülkenin öz evlatları olan arkadaşlarımızın kendi öz yurtlarında rahat bir yaşam sürmesini sağlamaktan ibarettir.” ifadeleriyle özetledi.

26 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

İşçiler adına basın açıklamasını yapan Başkan Yalçınkaya, ilgili Bakanlık ve yetkililerle gerekli görüşmeleri yaptıklarını dile getirdi ve ekledi:

“26 binden fazla üyemizin aldıkları ücretleri günümüz Türkiye koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda, ücretlerin çok düşük kaldığını ve hatta artık hayat pahalılığı karşısında yaşanılmayacak bir durum ortaya çıkardığını aktararak özlük haklarında iyileştirme yapılmasını talep ettik.”

Üyelerinin artık geçinemediğini vurgulayan Yalçınkaya “Ayrıca arkadaşlarımızın ağır yaşam koşullarına karşı koyabilmek için mesai bitiminde merdiven altı tekstil atölyelerinde terzilik yaptığını, çeşitli restoranlarda motokurye ve düğün salonlarında garson olarak ek iş yaptıklarının altını üstünü çizerek belirttik. Yetişmiş, yetenekli ve tecrübeli arkadaşlarımızın yaşadıkları geçim sıkıntılarından dolayı ya istifa edip özel şirketlere geçtiğini ya da gönülsüz bir şekilde emekliye ayrıldıklarını ifade ettik.” bilgisini verdi.

‘BEKA SORUNU’

“Bu durumun da askeri fabrika tersanelerimizin geleceğini tehlikeye atacağını ve neredeyse iş göremez bir hâle geleceğini üstüne bastıra bastıra belirttik. Hatta asıl beka sorunun bu olduğunu defalarca ifade ettik.” diyen Yalçınkaya, şunları söyledi:

“Bu anlattıklarımın yanı sıra 9 Mayıs 2023’te imza altına alınan son kamu çerçeve protokolü ile kamuda hiçbir vasıf gerektirmeyen işlerde çalışanların bile bu saydığım işleri yaparak ülkemize değer katan, yüksek bilgi ve birikime sahip işçi ve mühendislerimizle aynı ücreti alır hâle geldiğini açıkladık. Hatta bir adım daha ileriye gidiyorum. Masa başında oturarak origami sanatını geliştirenler, boş zamanlarını değerlendirmek için kâğıt uçaklar yapıp uçuranlar F-16’ları uçuranların 1,5-2 katı maaş alır hâle gelmiştir. Bununla birlikte kamu toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihindeki farklılık nedeniyle yürürlüğü ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmeleri ile mart ayında başlayan toplu iş sözleşmeleri arasında oluşan ücret farkının da bir başka hak kaybına ve adaletsizliğe neden olduğunu, bu durumda kamu işçileri arasında bir ayrıma sebebiyet verdiğini hatta yaşanan sürecin hiç istemediğimiz bir şekilde iş barışını olumsuz etkileyeceğini ifade ettik.”

MARKET GİDERİ 5 BİN LİRA

Türk Harb-İş üyeleri, taleplerini Aydınlık’a anlattı. İşçiler, artan yaşam maliyetleri karşısında geçinemediklerini dile getirdi.

Motor bölümü çalışanı Ali Bey:

“Şu an ben ve benim gibi işçi emekçi arkadaşlarım almış olduğumuz maaşla geçinmeyi, kiramızı bile ödeyemez duruma geldik. Hakkaniyetli bir iyileştirme istiyoruz. Çünkü bugün sıradan 4 kişilik bir aile markete gittiğinde 5 bin liralık fiyatlarla karşılaşıyor. Aldığımız maaşla kira mı ödeyeceğiz, çocuklarımı mı yetiştireceğiz yoksa yemek mi yiyeceğiz biz de bilmiyoruz. O yüzden hakkaniyetli bir şekilde haklarımızın verilmesini istiyoruz. Tek isteğimiz budur.”

MAAŞ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI

Güray Bey: “Enflasyon karşısından düşen maaşlarımızın iyileştirilmesi için haklarımızı geri istiyoruz. Emeğimize saygı duyulması, yaptığımız işe saygı duyulması için bu eylemleri yapıyoruz. Ailemize daha iyi bakabilmek için, evimizin mutfak, kira giderlerini daha rahat karşılayabilmek için bu eylemleri yapıyoruz. Buna da saygı duyulmasını istiyoruz.”

Kıdemli işçi Uğur Bey: “Toplu sözleşmeden çok düşük bir zam aldık. Dolayısıyla bu zam enflasyon karşısında düşük kaldı. Dolayısıyla aldığımız maaş asgari ücretin altında kaldı. Geçinemiyoruz. Maaşımıza zam istiyoruz. Biz de bu şekilde buraya hakkımızı aramaya geldik. Ayın 27’sinde de Ankara’da bir eylem yapacağız."

İŞÇİLER İZMİR’İ AYAĞA KALDIRDI

Türk Harb-İş Sendikası İzmir’de de meydanlardaydı. Karşıyaka çarşı girişinde basın açıklaması için 450’ye yakın savunma sanayi emekçisi geldi. Türk bayraklarını dalgalandıran Türk Harb-İş Sendikası emekçileri, İzmirlilere “Bizler de bu vatanın evladıyız.” diyerek seslendi.

Türk Harb-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Selim Ulusoy, Aydınlık’a konuştu:

“Biz beraber çalıştığımız memur arkadaşlarımızla aynı seviyede değiliz. Onların aldıklarında gözümüz yok. Biz alamadığımızın peşindeyiz. Acilen seyyanen zam, acilen refah payı istiyoruz. Haklarımızın bir an önce verilmesine talep ediyoruz. Türk Harb-İş çok önemli yerlerde görev yapıyor. Bizler vatan savunmasında en önemli cephedeyiz. Ülkemizin savunma sanayinde millilik oranında yüzde 80 oranında bir gelişme var. Ülkemizi bu seviyeye getiren insanlardan biri de bizleriz. Hakkımızı hukukumuzu vermediğiniz zaman bugün yerli ve milli savunmada başarısız oluruz. Enflasyona ezilmek, açlık sınırının altında kalmak istemiyoruz.”

VATAN PARTİSİ YALNIZ BIRAKMADI

Savunma işçilerinin eylemine Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı da destek verdi. Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Marmara Bölge Başkanı Mevlüt Usta, Aydınlık’a yaptığı açıklamada “İktidar mili savunma işçilerinin sesini duymak zorundadır.” dedi.

İşçilerin coşku ve kararlılığını vurgulayan Başkan Usta, şunları söyledi:

"İşçiler ‘Harb-İş işçisi vatan bekçisi’ sloganları ile yaptıkları işin önemini de gösterdiler. Milli savunma sanayinde çalışan, Türk Harb-İş Sendikası'na bağlı işçilerimiz, görünmez kahramanlarımızdır. Güvenlik kuvvetlerimizin kullandığı her türlü araç gereçler o kahramanların elinden çıkar. Kahraman işçilerimiz geldikleri noktada aldıkları ücret yaşamlarını sürdürmek için yetmemektedir. Haklı olarak ülkemizin milli savunmasına büyük katkılar yapan ve büyük katma değer katan milli savunma işçileri insanca koşullarda yaşayabilecekleri ücret talep etmektedirler. İktidar kahraman işçilerimizin sesini duymak zorundadır.”

Sonraki Haber