Savunmaya 2023'te 344 milyon lira ödenek: ‘Pazarın alıcısı’ artık ihracatçı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların 2023 yılı bütçesi ele alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile 14 ülkeye ait yatırım projelerinin istihdam sağlandığını kaydetti.
2053 vizyonu doğrultusunda On İkinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında toplantıların ay sonu yapılacağını da bildiren Oktay, Türkiye’nin savunma sanayi alanında ihracatçı konuma geldiğini söyledi. MİT’in FETÖ operasyonları kapsamında da 100’den fazla FETÖ mensubunun iadesinin yapıldığını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı 2023 yılı bütçesi, 2022 yılı ödeneğine göre yüzde 62,4 artışla 6 milyar 637 milyon lira olarak öngörüldü. Oktay, Meclis’teki sunumunda özetle şunları kaydetti:
TOPLANTILAR AY SONU BAŞLAYACAK
“2053 vizyonu doğrultusunda, uzun vadeli kalkınma hedeflerimizi daha ileriye taşıyacak On İkinci Kalkınma Planı hazırlıklarımız başlamıştır. Bu kapsamda katılımcı bir anlayışla kamu kesimi, özel kesim, STK’lar ve akademik çevreleri bir araya getirecek toplantıların bu ay sonu itibariyle başlaması planlanmaktadır.
“2002’de savunma sanayii sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 2 bini aşmış, savunma sanayi kümelenmeleri ile kendi özgün ürünlerini geliştiren büyük bir ekosisteme dönüşmüştür. Türkiye geçmişte küresel pazarda önemli bir alıcı olarak değerlendirilirken, bugün önemli bir ihracatçı konumuna gelmiş olup başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında da dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer almaktadır. Bir taraftan bütün dünya SİHA’larımızın kabiliyetlerini konuşurken, diğer taraftan insansız sistemlerin tümünde önemli ürünler geliştirmeye devam ediyoruz.
ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇECEK
“2023’te; Milli Muharip Uçak, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, Bayraktar TB3 SİHA, HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ve Ağır Sınıf ATAK Helikopteri gibi projelerde çok önemli gelişmeleri Yüce Milletimizle paylaşacağız. Denizlerdeki gücümüzü perçinleyecek olan ‘i’ sınıfı fırkateynlerimizin ilki İSTANBUL gemisi, Denizde İkmal Muharebe Destek Gemimiz DERYA ve Yeni Tip Denizaltılarımızın ilki PİRİ REİS hizmete girecektir. SOM ve ATMACA için geliştirilen KTJ3200 Turbojet Motoru teslim edilecektir. Milli ve yerli üretim Düşük Gürültülü Yükselteç (Low-Noise Amplifier-LNA) modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp, gemilerin konum ve rota bilgilerini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak, İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya gönderilecektir. Başkanlığın 2021 yılı kesin hesap harcaması 139 milyon 585 bin liradır. 2022 yılında Savunma Sanayi Başkanlığına 207 milyon 338 bin lira ödenek tahsis edilmiş, 2023 yılı için ise toplam 344 milyon 899 bin lira ödenek tahsisi öngörülmüştür.
MİT’İN FAALİYETLERİ
“Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, her geçen gün teknik kapasitesini daha da güçlendirerek alanında öncü metotlar ve yaklaşımlar benimsemektedir. PKK/KCK’nın yönetici kadrosuna yönelik sistemli bir şekilde nokta operasyonlara ağırlık veren MİT, Suriye ve Irak’ta örgüt lider kadrolarını etkisiz kılmaktadır. FETÖ’nün mahrem yapılanması ile gizli haberleşme yöntemlerini deşifre etmenin yanı sıra yurt dışında faaliyet gösteren sorumlu düzeydeki FETÖ mensuplarının iadesini sağlayarak örgütle mücadeleyi uluslararası boyutta sürdürmektedir. Teşkilat, yürüttüğü istihbarat diplomasisi faaliyetleriyle, çeşitli ülkelerden 100’den fazla FETÖ mensubu teröristin ülkemize iadesini de sağlamıştır.”
14 ÜLKE YATIRIMI 10 BİN İSTİHDAM
“Uluslararası yatırımların ülkemize yönlendirilmesi konusunda çalışmalarını sürdüren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, makroekonomik hedeflerimiz kapsamında ülkemizin yatırım fırsatlarını küresel iş dünyasıyla buluşturmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yürütülen yatırım destek ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde; 2021 yılında toplam değeri 1 milyar 68 milyon dolar olan 31 yatırım projesi faaliyete geçmiştir.
“Bu projelerin 24’ü sıfırdan yatırım, 5’i genişleme yatırımı ve 2’si satın alma-birleşme olup, başta Çin, Japonya, Almanya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 14 ülkeye aittir. Bu projeler sayesinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Faaliyete geçen bu yatırım projelerinin çoğunluğu ülkemizin ihtiyaç duyduğu orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde gerçekleşmiştir. Ofisin 2022 yılı ödeneği 185 milyon lira olup, 2023 yılı bütçesi için 298 milyon lira ödenek tahsisi öngörülmüştür.