Sayacılar üretimi durdurdu
Gaziantepli saya ustaları, el işçiliğinde dünyada sayılı yeteneklere sahip olsa da aylık gelirleri asgari ücretin altında. Talepleri kabul edilmeyince iş bırakan sayacılar, gelişen sektörden paylarını alamadıkları için tepkili
Sayacılar ayakkabı ihracatıyla ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Büyük oranda fabrika üretimine geçilmiş olsa da saya bölümünün hala sanatkârının elinden geçmesi gerekiyor. Deriyi modele göre kesiyor, birleştiriyor, yapıştırıyor, dikiyor… Emek ve alın teri istiyor… Kazanamayan, geçim sıkıntısı yaşayan kimi saya esnafı mesleği bırakarak başka alanlara kayıyor, genç neslin de mesleğe ilgi göstermemesi gelecek için kaygı nedeni oluyor. Diğer yandan kalanlar da şartlara göre varlığını sürdürmeye çalışıyor.
İŞVEREN YÜZDE 50 ARTIŞI KABUL ETMEDİ
Ekonomideki olumsuzluklar zaten geçim sıkıntısı çeken saya esnafını harekete geçirdi. Ayakkabı sektörünün önemli kentlerinden biri olan Gaziantep’te sayacılar toplanarak saya fiyatını yüzde 50 artırma kararı aldı. Tekliflerini işveren temsilcisileriyle görüştü ancak anlaşma olmadı. Bu durum üzerine sayacılar teklifleri kabul edilene kadar iş bıraktı.
ORTALAMA AYLIK ASGARİNİN ALTINDA
Gaziantep Sayacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Vekili Süleyman Ceylan esnafın saya çiftini 30 ile 50 lira arasında diktiğini, toplam olarak da hesap edildiğinde aylık gelirin asgari ücretin altına düştüğünü belirtti. Ülke genelinde hayat pahalılığını anımsatan Ceylan esnafın evini geçindiremediği gibi dükkânının kirası, elektrik, su, doğal gaz faturası, ulaşım, çalışanın sigortası, kendi BAĞ-KUR borcu gibi giderlerini de karşılayamadığını anlattı. Saya yapımında gereken malzemelerin de iğneden ipliğe, yapıştırıcı olarak kullanılan solüsyona kadar her şeyin aşırı zamlandığını da hatırlatan Ceylan, şunları kaydetti: “Sayacı esnafı para kazanamaz haldedir. Bu sebeple Gaziantepli sayacılar olarak çalışma imkânımız kalmadığı için üretime geçici olarak ara verdik. Sektör temsilcileriyle görüşmelere devam ediyoruz. Yüzde 50 zam talebimiz oldu, bu rakam da en asgarisi. Karşı taraf en son yüzde 40 verdi. Geçici olarak iş durdurma kararı aldık, birkaç güne kadar sonuç alacağımızı umuyoruz. Karşı tarafta dernek var, biz de meslek odasıyız, görüşmeler bu iki yapı arasında yapılıyor. Bizim yönetim son durumu üyelerimize sorduk ve bu kararı hep birlikte aldık. Gaziantep’te 5 bine yakın sayacı var, en son 6 ay önce bir zam yapıldı ama enflasyon karşısında o da eridi.
‘HER YER ETKİLENİR’
“Ayakkabı sektörü bir bütün, Gaziantep, Adana, İstanbul başta olmak üzere bu karar hepsini etkiler, aynı sıkıntıları onlar da yaşıyor. Gaziantep ayakkabı sektörü Irak, Rusya, Avrupa’ya hatta birkaç yıl önce ABD’ye bile satış yapmaya başladı, sektör ilerliyor gelişiyor. Gaziantep fantezi ayakkabıda Türkiye’de birincidir, dünyada da ilk ona girer. İtalya’ya bile saya olarak ihracat yapıyoruz. El işçiliğinde hepsinden iyiyiz. Gaziantepli ustalar olarak dünya çapında en iyi ayakkabıyı yapabilecek durumdayız ama bu durum sayacı esnafımıza ve sayacılarımıza ekonomik olarak yansımıyor.. Ayakkabıda tek el işi olan sayacıların hakkı verilmelidir.”