Üniversite bilim amaçlı alanı vakfa verdi

Sayıştay, Anadolu Üniversitesinin bilim merkezi olarak kullanılmak üzere tahsis edilen alanı, bedelsiz ve ihalesiz olarak bir vakfa verdiğini saptadı

Sayıştay'ın üniversitelere yönelik hazırladığı 2023 yılı denetim raporları, üniversite yönetimlerinin çok sayıda hatalı ve usulsüz işlemlerini de ortaya çıkardı.

Anadolu Üniversitesine yönelik hazırlanan raporda, üniversiteye tahsis edilmiş olan Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi Sazova mahallesinde bulunan bir taşınmazın yapılan protokol ile bedelsiz olarak ve ihale yapılmaksızın bir vakfın kullanımına bırakıldığı ve söz konusu taşınmaz üzerindeki alanların vakıf tarafından işletildiği tespit edildi.

Raporda, hazine taşınmazı olan söz konusu parselin 21 Aralık 2017 tarihinde Eskişehir Milli Emlak Müdürlüğü tarafından üniversiteye “bilim, sanat ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere” 10 yıl süreliğine “ticari amaçla kullanılmaması, üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması/devredilmemesi kaydıyla tahsis edildiği belirtildi.

'GELİR ELDE ETTİ'

Sayıştay raporunda söz konusu bulguya ilişkin şöyle denildi:

"Yapılan incelemede, vakıf ile üniversite arasında düzenlenen bir protokol ile taşınmazın belirli bölümlerinin bedelsiz olarak ve giderleri (tüm alanlarda yapılacak temizlik, güvenlik peyzaj, bakım onarım giderleri ile elektrik, su, doğalgaz ve internet hizmeti ödemeleri) üniversite tarafından karşılanmak üzere vakfa kullandırıldığı ayrıca, vakfın iktisadi işletmesinin taşınmaz üzerinde bulunan otopark alanı ve marketler bulunan açık sergi alanını işleterek gelir elde ettiği görülmüştür.

"Üniversiteye bilim, sanat ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiş bulunmaktadır. Tahsis amacına uygun kullanılması zorunludur. Kamu idaresi tarafından bulguda yer alan tespitlere katılınmış, düzeltme işlemlerine başlanıldığı bilgisi verilmiştir."

SOSYAL TESİSLERİN BAZI GİDERLERİ BÜTÇEDEN KARŞILANDI

Sayıştay ayrıca, üniversite sosyal tesislerine ait elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin üniversite bütçesinden karşılandığı tespit etti. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun 'Mali kontrole ilişkin hükümler' başlıklı 8’inci maddesinin 7’nci fıkrasında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince işletilen eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, çocuk bakımevi, kreş, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin giderleri, münhasıran bu tesislerin işletilmesinden elde edilen gelirlerden karşılanacağı hüküm altına alınmıştır.

"Kamu idaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış, düzeltme işlemlerine başlanıldığı bilgisi verilmiştir. Anadolu Üniversitesi’nde hizmet veren sosyal tesis işletmelerinin elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin bu işletmelerin kendi gelirlerinden karşılanması gerekmektedir."

Sonraki Haber