Scholz’un koltuğu sallanıyor  

Almanya’da Yeşiller ve FDP ile ortaklık eden SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un koalisyonda yaşanan huzursuzluklar yüzünden iyice gözden düştüğü ortaya çıktı

Almanya’nın SPD’li Başbakanı Olaf Scholz, INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, ‘Almanya’da en sevilen 20 politikacı’ sıralamasında 17’nci sıraya geriledi. Aynı kamuoyu yoklamasına göre, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) ilk sırayı korurken, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder 2’nci, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst (CDU) 3’üncü, Marie-Agnes Starck-Zimmermann (FDP) 4’üncü ve Hessen Başbakanı Boris Rhein (CDU) 5’inci sırada yer aldı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz 6’ncı, FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner 12’nci, Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) 13’üncü, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) de 26’ncı sırada yer aldı.

INSA tarafından yapılan ankete göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 33, AfD yüzde 23, SPD yüzde 15, Yeşiller yüzde 12, FDP yüzde 5, Sol Parti yüzde 4 ve Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3 oy alacak. Bu veriler ışığında koalisyon hükümetini oluşturan SPD, FDP ve Yeşiller’in toplam oylarının CDU/CSU’nun oylarından daha az olduğuna dikkat çekildi.

FDP HÜKÜMETİN DEVAMINDAN YANA

Almanya'da koalisyon ortağı FDP’nin 3 hafta önce üyeleri arasında başlattığı oylamanın sonuçları açıklandı. Alman Haber Ajansı DPA'nın FDP yönetimine dayandırdığı haberinde, oylamaya yaklaşık 72 bin üyenin 26 bin 58'i katıldı. Katılımcıların yüzde 52,24'ü (13 bin 614) Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller ile koalisyon hükümetine devam edilmesini isterken, yaklaşık yüzde 47,7'si (12 bin 444) buna karşı çıktı.

AfD ÜYE SAYISI BİR YILDA YÜZDE 37 ARTTI

AfD’den yapılan açıklamada, partinin üye sayısının 40 bini aştığı kaydedildi. Açıklamada, AfD'nin toplam 40 bin 131 üyeye ulaştığı belirtilerek üye sayısının geçen yıla göre yüzde 37 arttığı ifade edildi.

2021’de yapılan genel seçimlerde yüzde 10,3 oyla Federal Meclise giren AfD, son dönemde çeşitli kamuoyu şirketlerinin yaptığı anketlerde yüzde 21-23 bandındaki oy oranıyla, CDU/CSU ardından ülkede ikinci büyük parti olarak öne çıkıyor.

Anketlere göre Eylül 2024’te Saksonya eyaletinde düzenlenecek meclis seçimlerinde AfD, yüzde 37 oyla birinci sırada yer alıyor. Thüringen ve Brandenburg’da Eylül 2024’te eyalet meclisi seçimleri yapılacak. Araştırmalar, AfD'yi bu eyaletlerde birinci sırada gösteriyor.

Sonraki Haber