Schröder’e ihraç talebi tahkimden döndü

Almanya'da eski Başbakan Gerrard Schröder'in partisinden ihraç edilmesi talepleri reddedildi

Red kararını, Yeşiller ile birlikte hükümette bulunan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Hannover Bölge Başkanlığı Tahkim Kurulu, Schröder’in parti tüzüğünü ihlal etmediğine hükmederek başvurulara olumsuz yanıt verdi.


GEREKÇE RUSYA’YA YAKINLIK

1998-2005 döneminde başbakanlık, 1999-2004 yıllarında da SPD Genel Başkanlığı görevlerini yürütmüş olan Schröder’in partiden ihracını talep eden 17 başvuru, Schröder’in Rus şirketlerinde görev yapmasından dolayı partinin ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesine dayandırılıyor. Resmi başvurunun yanı sıra Schröder özellikle Ukrayna’daki savaşın başından beri partisinde ve Almanya’da çok sert ithamlara uğruyor. Schröder, Putin ile dostluğunu devam ettirmesi ve Rus şirketlerindeki görevleri sebebiyle hedefte.

Ukrayna’daki savaşa çözüm bulmak için Vladimir Putin ile görüşmeler yapılması gerektiğini savunan Schröder, temmuz ayı sonunda Moskova’da Rusya Devlet Başkanı ile buluşmuş ve Kremlin’in "müzakere edilmiş çözüm" istediği açıklaması yapmıştı.

Schröder'in memleketi olan Hannover şehrinin pek çok noktasında onu sert sözlerle eleştiren afişler bulunuyor.

PARTİDE TECRİT, HAKLARDA FERAGAT

SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Tahkim Kurulunun kararının hukuka uygun olduğunu ancak Schröder’in siyasi olarak parti içinde tecrit edilmiş bir durumda olduğunu söyledi. Federal Meclis de Schröder’in eski başbakan olmasından dolayı kendisine verilen bazı özel hakları geri almıştı.

Sonraki Haber