'Seçim hazırlığı yapılıyor' iddiası

Depremin ardından seçimlerin ertelenmeyeceği iddia ediliyor. 14 Mayıs tarihi de dillendiriliyor. Sputnik'ten Osman Nuri Cerit'in haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu seçim hazırlıkları yapıyor. Buna göre, erkene alınmaması durumunda seçimler 18 Haziran’da gerçekleşecek.

Seçim takvimin başlaması ile seçmen kayıtları güncellenecek. Deprem bölgesinde çadır veya konteynerlere yerleştirilen seçmenler kayıt altına alınacak. Kayıtlar, UYAP alt yapısını kullanan SEÇSİS kayıtları ile karşılaştırılacak. Böylelikle seçmenlerin oy kullanacakları sandıklar belirlenecek. Seçim bölgesinden ayrılan seçmenler ise gittikleri seçim bölgesine kayıt yaptırarak oy kullanabilecek. YSK'nın hazırlayacağı seçmen kayıtları güncelleme genelgesi yasal kapsamın elverdiği ölçüde geniş tutulacak. Deprem bölgesinden başka yere giden insanlar buralara naklini yapmazlar ise en son kayıtlı oldukları geçerli adreste, seçmen olmaya devam edecek.

Deprem sonrasında yaşadıkları bölgeden ayrılan kişiler yeni yerleştikleri ve kaydoldukları seçim bölgesi için oy kullanacak. Deprem öncesi Hatay'da yaşayan, deprem sonrasında Ankara'da gelen bir kişi Ankara milletvekillerinin belirlenmesi için oy kullanacak. Deprem sonrasında Hatay’da kurulan konteyner veya çadır kentlerde yaşayan kişiler ise Hatay'ın milletvekillerinin belirlenmesi için oy atacak. Deprem bölgesindeki illerde göç nedeniyle milletvekili sayısı değişmeyecek. AFAD yetkilileri, bölgede çalışma yapan belediyelerin görevlileri, yardım kuruluşu temsilcileri gibi kişilerin bu bölgelerde sandık kurulu üyesi olmaları için genelgeler hazırlanacak.

Sonraki Haber