Plancılardan ABB'ye Dikmen tepkisi

Aydınlık’ın gündeme getirdiği Dikmen Vadisi’ndeki belediye arsasının yüksek katlı yapılaşmaya açılarak satılığa çıkarılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklamada, “ABB Dikmen Vadisi'ni ve kamu kaynaklarını peşkeş çekmiştir.” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB)'nin Dikmen Vadisi’nde büyük bir alanı satışa çıkarmasıyla ilgili Şehir Plancıları Odası (ŞPO)’ndan açıklama geldi. ŞPO, vadide yüksek katlı yapılaşmanın defalarca mahkeme tarafından iptal edildiğini, yürüyen davalar olduğunu, ABB’nin son ihaleyle rant oyunlarını devam ettirdiğini dile getirdi.    

Aydınlık’ın gündeme getirdiği Dikmen Vadisi’ndeki belediye arazisinin yüksek katlı yapılaşmaya açılarak satılığa çıkarılmasına yönelik tepkiler sürüyor. ŞPO Ankara Şubesi konuyla ilgili açıklama yayınlayarak ABB’nin uygulamasının kamu çıkarlarıyla örtüşmediğini belirtti:

'RANT DEĞERLERİNİ ARTIRIP SATIYOR'

“ABB yeşil alanları yapılaşmaya açmakla kalmıyor, rant değerlerini artırdığı arsaları satışa çıkarıyor. Şubemiz tarafından Dikmen Vadisi ve çevresinin yüksek yoğunlukta yapılaşmaya açılması hususu defalarca mahkemeye taşınmış ve söz konusu planlar hakkında mahkemeler her seferinde iptal kararı vermiştir. İmar Planı Değişiklikleri açtığımız davalarla iptal edilip engellense de rant oyunları devam etmekte, yokluğun ortasında yükselen ve çevresiyle uyumsuz yapılaşma biçimlerinin önüne geçilememektedir.”

‘ABB PLANLAMA YAPAMIYOR’

“Büyükşehir Belediyesi Ankara`ya, vadilere, tarım alanlarına yönelik hiçbir bütüncül planlama çalışması gerçekleştirilmediği gibi, Ankara`nın hava koridoru Dikmen Vadisi yamaçlarında bulunan ve Belediyeye ait olan arazilere yönelik 49 kat imar planı değişiklikleri onaylanmaktadır. İptal ettirdiğimiz onlarca plan, mahkeme kararlarına rağmen ya yeniden onaylanarak yasallık kazanmakta ya da iptal kararına rağmen inşaatlara devam edilmektedir.”

‘YEŞİL ALAN OLARAK HİZMET ETMELİYDİ’

“Kamuya ait olan, Çankaya gibi yoğun bir bölgede bir rekreasyon alanı, bir açık ve yeşil alan olarak, tüm kentlilere hizmet etmesi gereken, ancak aksine sadece sermaye lehine yapılaşma kararları verilen Dikmen Vadisi'nde, tüm Ankaralıları ilgilendiren temiz hava ve açık ve yeşil alanlar geri dönüşü olmayacak şekilde yok edilmektedir.”

‘ANKARA’NIN HAVA KORİDORU’

“Üstelik aşırı yüksek yapılaşmaya konu olan bölge, vadinin en yüksek kotlarında yer almakta, diğer bir ifadeyle Ankara'nın hava koridorunun önüne 49 katlı duvarlar örülmektedir. Dikmen Vadisi ve çevresi, Ankara'nın önemli hava koridorlarından biridir. Aynı zamanda açık ve yeşil alan sisteminin sürdürülebilirliği ve uzun erimde kamusal fayda sağlama esası gereği korunması elzem olan bir alandır.”

167 MİLYONA SATILDI

Öte yandan Dikmen Vadisi ihalesi 14 Haziran’da yapıldı. 35 bin metrekarelik arsayı 167 milyon 500 bin Türk Lirası bedelle Profam Gayrimenkul Yönetimi A.Ş. isimli şirket aldı. Kesin sonucun komisyon üst kurul incelemesinin ardından ilan edileceği bildirildi.

 SEL YIKIMINDA SON BİR YILA İŞARET ETTİLER

Oda, başkentteki sağanak yağışların yarattığı selle ilgili de açıklama yaptı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni plansızlıkla suçladı. Önceki Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yanlışlarının sürdürüldüğü vurgulanan açıklamada son bir yıldaki kent dokusuna uygun olmayan çalışmalar tek tek sıralandı. ABB’ye “Kentin suyla ilişkisine bakış açısı nedir?” diye soruldu. Kamu kurumlarının konuya köklü çözüm getirmemesi de eleştirildi.

‘HER YER BETON SU NEREDEN TAHLİYE OLSUN’

Açıklamada Ankara’nın afetlere hazır olmadığı, alt yapısının yağmur suyu toplayamadığı, sorunun çözümü için adım atılmadığı belirtildi. Betonlaştırma anlayışının sürmesi nedeniyle yağmur sularının tahliye yolu bulamadığı aktarıldı. “Bir çanağa benzeyen Ankara topografyasında tüm yağmurlar merkezde kavuşmaktadır. Toprakla buluşamayan veya yeterli bir altyapı ile tahliye edilemeyen yağmur suları eğimli bölgelerde güçlü akıntılar yaratmakta, ani su baskınları ve maalesef can kayıplarına yol açmaktadır.” denildi.

‘ÇALIŞMA YOK, İHMAL VAR’

ŞPO bildirisinde 2019 yerel seçimlerinden beri 3 yıl geçmiş olmasına rağmen değişen bir şey olmamasına dikkat çekildi. Ankara’nın altyapı ihtiyacı olan çalışmaların yapılmadığı kaydedildi:

“2019 yerel seçimlerinden bu yana 3 yıl 3 ay geçmiş, ancak bu haberler yine değişmemiştir. Bu veriler doğrultusunda iklim krizinin derinleşmesi ve etkilerinin her geçen daha fazla ve farklı şekillerde hissedileceği göz önüne alındığında bütüncül bir planlama ve risk yönetimi çalışması yapılmadığı ve gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde Ankara'nın bu gibi hava olaylarından daha fazla etkileneceği bir gerçektir… Taşkın riski yüksek alanlar ve bu alanlarda kalan mevcut riskli yapılarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı gibi, yeni imar planlarıyla bu riskler artırılmakta, halkın can ve mal güvenliği tamamen ihmal edilmektedir.”

‘GÖKÇEK MANTIĞI DEVAM EDİYOR’

ŞPO, Mansur Yavaş’ın Melih Gökçek’in belediyecilik anlayışının izinden gittiğini savundu. Bunu anlamak için son bir yılda yapılanlara bakılmasının yeterli olacağını ifade etti: “İmrahor Vadi tabanını betonla dolduran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın millet bahçesi projesi çevresinde, Mühye ve Karataş'ta defalarca iptal edilmesine rağmen yeniden onaylanan imar planı ile tüm vadi yeniden yapılaşmaya açıldı. Dikmen Vadisi'nde parsel bazlı imar planı değişiklikleri ile 30, 40 ve 49 katlara kadar imar planları onaylandı. Hacıkadın Vadisi başta olmak üzere, zaten altyapısı yetersiz olan Keçiören İlçe merkezinde 25 mahallede 4 katlı konut alanlarına 16 kat imar hakkı veren imar planları onaylandı.”

“Ankara Çayı taşkın alanı içerisinde yüksek ve çok yüksek riskli olarak tespit edilen İskitler'de onaylanan imar planı değişiklikleri ile 40 kata kadar yapılaşma izinleri verildi. Çankaya Bademlidere yeni imar planlarıyla yapılaşmaya açıldı. Mogan Gölü'nün etrafında onlarca parsel bazlı plan değişikliğinin yanı sıra ticaret bölgeleri içeren imar planları onaylandı. Atatürk Orman Çiftliği'nde, MİT ve TSK dev alanları halkın elinden alıp kendi tesislerini inşa ederken, bir taraftan çiftliği bölen onlarca yolun imar planları onaylandı, yürürlükte olan planların yollarına en acil şekilde asfalt dökülerek hizmete açıldı. Hiçbir planda yeri olmayan, hiçbir analizi bulunmayan ancak Ankara'nın rant bölgelerine erişimi kolaylaştıran birçok katlı ve köprülü kavşağın ihalesi tamamlandı, bir kısmının inşaatı bitti.”

Sonraki Haber