Şeker azaltma rehberi olumlu ama eksik
Türkiye Şeker Tüketimini Azaltma Rehberine göre ambalajlı gıdalarda şeker oranlarının azaltılması planlanıyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, çocuk ve gençlerde obezite tehlikesine dikkat çekti, reklam saatlerinin ayarlanmasını istedi
Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye Şeker Tüketimini Azaltma Rehberi'nin, şeker tüketimi konusunda Türkiye'de önemli farkındalık yaratacağını belirterek, aşırı tuz tüketiminde olduğu gibi aşırı şeker tüketiminin azaltılması konusunda da vakfın tüm gücüyle sahada olacağını belirtti. Erk, olumlu buldukları bu adıma yeni önerilerle katkıda bulundu.
4 YILDA YÜZDE 10 AZALTILACAK
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 sonuçlarına göre ülkemizde 15 yaş üstünde yüzde 31,5 oranında obezite görülüyor. Bilimsel çalışmalara göre şeker ve şeker ilave edilmiş besinlerin fazla miktarda tüketimi başta obezite olmak üzere, kardiyovasküler hastalıklar, diş çürükleri, bazı kanser türleri, tip 2 diyabet ve bazı metabolik sorunlara neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü günlük enerjinin yüzde 10’dan azının şekerden gelmesini öneriyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri ile birlikte Şeker Tüketimini Azaltma Rehberi yayımladı. Buna göre ambalajlı çok sayıda üründe şeker oranı 2025 yılına kadar yüzde 10 oranında azaltılacak.
‘TARIM BAKANLIĞI’NDAN YANIT BEKLİYORUZ’
Türk Böbrek Vakfı’ndan yapılan açıklamada obezitenin çocuk ve gençleri de daha fazla etkilemeye başladığına dikkat çekildi. TBV Başkanı Timur Erk, konuya ilişkin değerlendirmesinde, rehberin şeker tüketimi konusunda Türkiye'de önemli farkındalık yaratacağına inandığını ifade etti. Erk şunları söyledi: "Vakıf olarak son 10 yıldır aşırı şeker ve tuz tüketiminin azaltılması için aralıksız saha çalışmalarıyla konunun önemine vurgu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Devlet tarafından da konunun ele alınmasının güveni ile şeker tüketiminin zamanla azalacağı yayınlanan rehberde belirtiliyor. Türk Böbrek Vakfı olarak paketli gıdaların içerik etiketlerinde, gıdadaki şeker ve tuz oranına dikkat çekmek, tüketicilerin farkındalığını arttırmak ve daha sağlıklı seçimler yapmalarına rehberlik yapmak adına, etiketlerde şeker, tuz ve kalori miktarlarının 'Trafik Işıkları Modeli' tarzında olması için çalışmalarımızı başlatmış ve Tarım ve Orman Bakanlığına bu konuda öneride bulunmuştuk. Bakanlık bu önerimizi henüz sonuçlandırmadı. Aşırı şeker tüketiminin azaltılması yönünde yapılacak her türlü toplamsal çalışmaya her zaman olumlu yaklaşıyor ve destekliyoruz. Rehber, ulaşılması gereken hedefe uzak olmakla beraber, iyi bir başlangıçtır. Bu konudaki sağlık harcamalarına ve koruyucu hekimliğe olumlu yansıyacağını düşünüyoruz."
ÖNERİLER
Timur Erk, düzenlemeyle ilgili önerilerde bulundu: "Bu düzenlemeleri uygulayacak, denetleyecek ve takip edecek kurum ve kuruluşların tespit edilmesi, çocuklar açısından paketli gıda reklamlarının yayın saatlerinde düzenlemeye gidilmesi, reklam giderlerine ayrılan büyük bütçeler göz önünde bulundurularak, yeni vergilerle satış fiyatlarının artırılması, aşırı şeker içeren ürünlere erişimleri azaltılması/zorlaştırılması, bu vergilerle sağlanan kaynakların, sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarının önlenmesine ve/veya tedavisine yönelik olarak gelişen sağlık harcamalarında kullanılması, şekerli gıdaları aşırı tüketmenin getirdiği sorunların çocuklarımıza ve ebeveynlerine açık ve net olarak anlatılması, uygun yaş gruplarına yönelik olarak müfredat düzenlenmesi, doğal ve sağlıklı gıdaların yaygın olarak tanıtılması/hatırlatılması, yerel gıdalarla beslenmenin öne çıkarılması."