Şeker fiyatları bayramda zıpladı

Şekerde fiyat spekülasyonu yaşanıyor. Küresel piyasalarda şeker fiyatları, 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Küresel piyasalarda şeker fiyatları 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle fiyatların daha da artabileceği öne sürüldü. CNBC'de yer alan haberde fiyatların Hindistan’da olağan dışı yağışlar, Avrupa’da düşük rekolte, yaz kuraklığı koşulları ve OPEC+’nın petrol üretimi kesintileri nedeniyle yükseldiği bildirildi. Vadeli işlemler piyasasında şeker fiyatı pound başına 24 sente kadar çıktı. 2020 yılında fiyatlar 9 sent civarındaydı. Fiyatlar bu yılın başında ise 18 sentin üzerindeydi.

FONLAR KAĞIT ALIYOR

Şeker fiyatları Kovid-19 salgın döneminde ton başına 400 doların altına düşünce çoğu üretici maliyetlerini karşılayamaz hale gelmişti. Şu günlerde ise fiyatlar 800 doların üzerinde. Küresel şeker piyasasındaki fiyat artışlarını sektördeki kaynaklarımıza sorduğumuzda fonların da şeker kağıtlarını aldığını öğrendik.

Şeker fiyatlarının artması çikolata, bisküvi, pastacılık, şekerleme ürünlerine zam gelmesi demek. Yurt içinde ise yerli şekerin tonu bin dolar civarında. İhracatçı kaynaklarımızın verdiği bilgiye göre, bağlantılar önceden yapıldığı için dünyadaki artışın Türkiye'deki rafları kısa ve orta vadede etkilemesi beklenmiyor. Türkiye unlu mamüller ve şekerli ürünler imalatı için ihracat da yaptığından iç pazar yeterli olmayınca 550 bin ton şeker ithal etti. Bu yıl da benzer bir tutar bekleniyor.

HİNDİSTAN VE BREZİLYA LİDER

Dünyada şeker üretiminin yüzde 80'i şeker kamışından sağlanıyor. Şeker kamışı üretiminde Brezilya ve Hindistan baskın ülkeler. Yüzde 20'lik üretim ise şeker pancarından. Bu üretim dağılmış durumda. Ama Rusya ve Avrupa ülkeleri önemli bir hacme sahip. Son dönemde artan biyoyakıt kullanımı da şeker üretimi yapılan tarımsal ürünlerin fiyatını etkiliyor. Örneğin mısır. Mısır nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılıyor ama bu ürünlerden de biyoyakıt üretildiğinden fiyatları etkiliyor. Bir de dünyada artan şekersiz ürünler konusu var. Her ne kadar şekersiz ürünler artsa da bu gıdaların içerisinde yer alan tatlandırıcıların insan sağlığına etkisi henüz ortaya konulmuş değil.

PİRİNÇTE KITLIK ENDİŞESİ

Fitch Solutions, 2023'te pirinç arzının son 20 yılın en büyük açığını kaydedeceğini savundu. CNBC'nin haberine göre, Ukrayna Savaşı'nın yanında Çin ve Pakistan gibi pirinç üreticisi ülkelerdeki hava koşulları nedeniyle pirinç rekoltesinde sıkıntı oluştu. Fitch Solutions Country Risk & Industry Research tarafından yayınlanan 4 Nisan tarihli bir raporda, pirinç fiyatlarının 2024 yılına kadar mevcut yüksek seviyelerinde kalacağı öne sürüldü. Diğer yandan Vietnam'ın yüzde 5 kırık pirinç fiyatlarının en son Nisan 2021'de görülen seviyelere denk gelen ton başına 495-500 dolara çıktığı bildirildi. Bir hafta önceki fiyat 465-470 dolardı. Pirinç fiyatlarına baktığımızda bu yılın başından beri dalgalanmalar söz konusu. Hürriyet'te yer alan Gamze Şener imzalı haberde de Türkiye’de tüketilen pirincin büyük bir kısmı yerli üretimle karşılansa da uzmanlar, yüksek gıda fiyatları nedeniyle, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Pakistan, Suriye, ve bazı Afrika ülkelerinin mevcut durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

Sonraki Haber