Şeker İş Sendikası Başkanı Gök: İş kazaları da terör kadar bela

Genel Başkan İsa Gök, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbirlerin alınmasının önemini vurgulayarak ‘Terör kadar iş kazaları da bela’ dedi. Gök, özelleştirilen şeker fabrikalarıyla ilgili sorunlara da dikkat çekti, kadro talebinde bulundu

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, her gün 3 ya da 4 emekçinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Gök, “Terör kadar iş kazaları da bela” dedi. Gök’ün gündeminde özelleştirilen şeker fabrikalarındaki son durumu ve geçici işçilerle ilgili çalışmalar da vardı.

Şeker İş Sendikası Antalya’da salgın sürecinin çalışma hayatına etkisi, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bir seminer düzenledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın destekleriyle yapılan “Kovid-19 pandemi sürecinin çalışma hayatına etkileri iş yerlerinde alınması gereken tedbirler ile İş Yaşam Dengesi Oluşturulması, İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün yaygınlaştırılması ve İlk Yardım Eğitimleri” kapsamında düzenlenen seminerde Sendika Genel Başkanı İsa Gök bir konuşma yaptı.

'DEĞİŞİME HAZIR OLMALIYIZ'

Kovid-19 salgının iş hayatına etkisinden bahseden Gök, “Pandemi alışkın olduğumuz dünya düzenini tersine çevirdi. Değişime hazır olmalıyız” mesajını verdi. İş sağlığı ve güvenliğinden Türkiye'nin daha fazla yol alması gerektiğine işaret eden Gök, “İş sağlığı güvenliği ile ilgili bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Terör, kadın cinayetleri gündemimizden hiç düşmüyor. Her gün 3/4 arkadaşımız hayatını kaybediyor. Terör kadar iş kazaları da bela. Gıda sektöründe 11 Mart 2020'ye kadar 1209 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. 13 kamuda özelde 18 arkadaşımız kovid den örgütlü olduğumuz yerde hayatını kaybetti” bilgilerini paylaştı.

100 BİN TON EKSİK

Gök, özelleştirilen şeker fabrikalarında yaşanan sorunlara değindi. Gök, 10 fabrikanın satıldığını 15'inin ise özelleştirme kapsamında çıkarılarak kamu işyeri olarak işletilmeye devam edildiğini hatırlattı. Gök, şunları kaydetti:

“Bazı şartlar vardı. 100 bin ton eksik üretim yaptılar. Şeker işçisi kendi imkanları ile hangi fabrikanın ne kadar ürettiği ile ilgili çalışma başlattık. El yordamı ile 100 bin tona yakın eksik olduğunu bildirdik. Bununla ilgili Danıştay'a dava açtık. Dava sürüyor.”

ŞEKER İŞÇİSİ KADRO HAK EDİYOR

Kamuda imzalanan toplu sözleşmeyle geçici işçilerin kadroya alınması için de sürecin başlayacağı belirtilmişti. Seminerde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gök, geçici işçiler hakkındaki çalışmalara yönelik de değerlendirmelerde bulundu:

“Şeker sanayisinde çalışan kadro hak ediyor. Öğretmen durumuna geldi. Önümüzdeki yılın ortalarında doğru çözüleceğini düşünüyorum.”

Sonraki Haber