Şeker pancarı üreticisi üretimden vazgeçiyor
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, üreticilerin birçoğunun şeker pancarı üretimini bırakma kararı aldığını söyledi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, şeker pancarı ekim sözleşmelerinin 3 Mart’ta sona erdiğini ve Türkşeker tarafından sözleşme süresinin uzatıldığını belirtti. Üreticilerin birçoğunun şeker pancarı üretimini bırakma kararı aldığı bilgisini veren Bayram, “Karaman’a bu yıl verilen 580 bin ton pancar kotasından 300 bin ton civarı sözleşme yapıldığı, 280 bin ton civarı kotanın mevcut ekiciler tarafından bırakıldığı görülmektedir. Ülkemizde şeker pancarı üretiminde söz sahibi illerden olan Karaman’da çiftçimizin büyük bedeller ödeyerek aldığı kotaları bırakmaları ilimiz tarımsal üretimi açısından çok üzücü.” dedi.
Bazı özel sektör fabrikaları ve kooperatif fabrikalarının Kayseri Şeker’in açıklamış olduğu 1000 lira fiyatı baz alarak önceki açıklamaları revize etmesinin beklendiğini ifade eden Bayrak şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan, 2022 yılında Türkşeker ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatı 8 yüz lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerimizin teslim ettiği her ton pancar için 50 lira yaş pancar posası bedeli ve ton başına 25 lira kota tamamlama primi ile birlikte 2022/2023 üretim dönemi şeker pancarı fiyatı 8 yüz 75 lira olarak açıklanmıştır. Yaklaşık yüzde 100 civarında artışa rağmen ilimizde üreticilerimizin yüzde 48 civarında pancar ekimini bıraktığı görülmektedir. Özellikle girdi maliyetlerindeki aşırı artış sonrası üreticilerimizin önümüzdeki sezon için maliyetlerdeki artışlardan pancar ekimine sıcak bakmadıkları görülmektedir.”
Bayram, Türkşeker tarafından sözleşme süreleri dolmadan fiyat artışı yapılmasının üretim açısından önemli olduğunu belirtti.