Şekeri azaltmayan markalara ceza geliyor

İsviçre hükümeti 3 beyazdan biri olan şekere karşı yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Hükümet meşrubat tarzı içeceklerde bulunan fazla şekeri azaltmak için markalarla anlaşma kararı aldı.

İsviçre içeceklerdeki fazla şekeri azaltmak için bazı önlemler almaya başladı. Federal hükümet şekerli içecek üreticilerine kurallar koyma kararı aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği günlük şeker kullanımı 50 gramken bir bardak kolada bulunan çeker miktarı neredeyse 50 gram.
2015 yılında alınan kararla yoğurt ve müsli ürünlerinde şeker kullanımı kademeli olarak azaltıldı. Bu karar genişletilerek sütlü, alkolsüz, gazlı içecekler gibi ürünlerde üreticiler şekeri azaltacak. Buna ek olarak, salata sosları ve çorbalarda da tuz kullanımının azaltılması planlanıyor.

FİRMALAR 6 HAZİRAN’A KADAR KARAR VERECEK

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Dairesi (FSVO) geçtiğimiz 2021’in Kasım ayında, aralarında Nestlé, Emmi, Migros, Coop ve Wander’in de olduğu İsviçreli büyük şirketlerle görüşmüştü. Geçen günlerde görüşmenin ikincisi gerçekleşti. Federal Hükümet bu firmalarla bir anlaşma yaparak, gıda kategorisine bağlı ürünlerdeki şeker veya tuz içeriğinin farklı oranlarda azaltılmasını talep etti. Örneğin, içecek üreticileri ürünlerin, iki yıl içinde ortalama %10 daha az şeker içermesini sağlayacak. Anlaşma isteğe bağlı olmakla beraber firmaların 6 Haziran’a kadar imzalayıp imzalamama konusunda karar vermeleri gerekiyor.
FSVO, ilgili şirketlerin ürünlerinin şeker içeriğini gönüllü olarak azaltmamaları halinde şeker vergisinin getirilmesini inceleyeceğini belirtti.
Ancak şekeri azaltmak pek kolay görünmüyor. Alkolsüz içeceklerde %40’ın üzerinde bir pazar payına sahip olan Coca-Cola İsviçre, planlanan şeker azaltma uygulamasından etkilenecek. Daha az şekerli bir kolanın, orijinal tarife uygun tadı vermeyeceği, muhtemelen daha az satılacağı tahmin ediliyor.
Buna dair çözümler arayan Coca-Cola’nın, şeker içeriğinde 2024 yılına kadar bir azalmanın mümkün olup olmayacağı ve nasıl olacağı konusunda hesaplamalar yaptığı ifade ediliyor.

ŞEKERİN YÜZDE 40’I İÇECEKLERDEN GELİYOR

Federal Hükümet, bu gıda kategorisinde şekerin nasıl azaltılabileceğini anlamak için içecek pazarına yönelik bir araştırma yaptırdı. Ulusal tüketim anketine göre, şekerin yaklaşık yüzde 40'ının içeceklerden geldiğini gösteriyor. Bu gıda kategorisindeki şekerin nasıl azaltılabileceğini öğrenmek için federal hükümet, İsviçre içecek pazarının incelendiği bir site araştırması yaptırdı.
Sonuçlara göre, içeceklerin yüzde 10'unun bile tamamen şekersiz olmadığı, birçoğunun desilitre başına 10 gramdan fazla, bazılarının 20 gram şeker içerdiğini gösteriyor. Yani, mevcut içeceklerin %90’ında yüksek oranda, geriye kalan %10’unda ise düşük oranda şeker mevcut. Verilere göre, tüketilen şekerin yaklaşık %40’ı içeceklerden geliyor.
Sağlıkçılar, Hükümet’in bu talebini, aşırı şeker tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine atıfta bulunarak haklı çıkarıyorlar. Araştırmalara göre, yüksek şeker kullanımı diyabet, obezite veya kardiyovasküler gibi hastalıkların gelişme riskini artırıyor.

Sonraki Haber