Şekerleme uykusu nedir? Yararları nelerdir? Prof. Dr. Müftüoğlu açıkladı!

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, halk arasında şekerleme olarak bilinen uykulara ilişkin bir yazı kaleme aldı. Müftüoğlu yazısında, şekerlemeyi kararında yapıldığı takdirde sağlık kaçamağı olarak tanımladı.

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, gün içerisinde kısa süreli uykulara halk dilinde 'şekerleme'nin faydalarına değinen bir yazı kaleme aldı. Müftüoğlu kararında olmasına değinerek 'zannettiğinizden çok daha faydalıdır' ifadeleri kullandı.

Gündüz saatlerinde 20-30 dakika uyku kaçamağı yapmanın faydalarına değinen Müftüoğlu faydalarını şu şekilde sıraladı:

  • Bedeni dinlendiriyor, enerji yüklüyor.
  • Belleği güçlendiriyor.
  • Fiziksel performansı geliştiriyor.
  • Kaygı ve stresi azaltıyor.
  • Kalp ve damar sağlığını geliştiriyor.

ŞEKERLEME GENÇLEŞTİRİYOR

Şekerleme'nin düzenli ve tekrarlı olması halinde gençleştirici etkisi olduğunu belirten Müftüoğlu, bu etiler için gerekli olan bilgileri şu şekilde sıralıyor:

"Eğer kalıcı, net ve açık bir fayda sağlamak istiyorsanız o “şekerleme”leri “düzenli olarak tekrarlamalı, sadece öğleden sonraları yapmalı, çok fazla uzatmamalı (30 dakikayı geçmemeniz önerilir) ve saat 14.00-15.00’ler sonrasına bırakmamalısınız.”

ŞEKERLEME YAPARKEN 'DOZ' ÇOK ÖNEMLİ

Yazısında, Ünlü uyku uzmanı Dr. Matthew Walker'a atıfta bulunan Müftüoğlu dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde belirtiyor:

"Kısa süreli gündüz uykuları, uyku uzmanlarına göre “kronobiyoloji” yani “beden biyolojisi-zaman ilişkisi” bakımından da doğru bir seçimdir. Ünlü uyku uzmanı Dr. Matthew Walker da pek çok Afrikalı kabilenin hâlâ bu “2 zamanlı uyku” geleneğini sürdürerek daha sağlıklı bir yaşam sürdüğünü söylüyor. Ama ne var ki “fazla uzatılmış, yanlış zamanlanmış ve dozu kaçırılmış şekerlemelerin (gündüz uykularının), gece uykusundan çalabileceği ve uyku bozuklarına yol açabileceğinin de” altını çiziyor. Özellikle süresi uzatılan -45-60 dakikayı sakın geçmeyin- ve saat 16.00’dan sonraya bırakılan “şekerleme”ler, gece yatma saatlerini öteleyerek ve gece uykusundan çalarak uyku bozukluklarına yol açabiliyor."

Sonraki Haber