Senato’da geleneksel solcular birleşti

Hollanda'nın geleneksel ilericileri, sosyalistleri, komünistleri ve sosyal demokratları neoliberalizme yenilmiş sol örneği sergileyerek, sosyalizm ideolojisinden, materyalist felsefeden uzaklaşmış, işçi sınıfı mücadelesine inancı sıfırlamış ve emek sömürüsünü görmemek için sis perdesi oluşturmuştur.

AHMET KORKMAZ

Son 20 yıldır sürekli sağa kayan Hollandalı seçmenin nabzına göre şerbet verme yarışının nihayet yanlış olduğuna vardılar. Hollanda'nın geleneksel ilericilerinden olan GroenLinks (Yeşil Sol) ve PvdA (İşçi Partisi), iş birliğini ilerletmek için 11 Haziran 2022 tarihinde toplanarak Senato’da birlikte çalışmak için ve gelecek yıl yapılacak Senato seçimlerine ortak senato grubu olarak katılacaklarına söz verdiler (nişanlandılar). Senato’daki iş birliği ve gelecek yıl yapılacak Senato seçimlerinin sonuçları değerlendirildikten sonra birlikteliğin geleceğine dair karar verecekler. 

"Bu bir nişan ama henüz bir evlilik değil'

Siyaset muhabiri Fons Lambie, "Bu tarihi bir gelişme, çünkü yıllarca süren erteleme ve başarısız girişimlerin ardından şimdi sol kanat iş birliğinde bir adım atılıyor" diyor ve ekliyor: "Parti liderleri henüz tam bir birleşme çağrısında bulunmaya cesaret edemiyor. Bu konu her iki parti içinde de hala hassas bir konudur. Bugün bir nişan olarak görülebilir, ancak evliliğin gerçekten gerçekleşeceği henüz kesin değil."

Lambie'ye göre partiler, GroenLinks lideri Jesse Klaver ve PvdA Avrupa Komisyonu Üyesi Frans Timmermans gibi partinin önde gelen isimleriyle sol bir iktidar bloğu oluşturmayı umuyor. "Bazı anketlerde sol bir iktidar bloğunun daha fazla oy alabileceğini tahmin edebilirsiniz, ancak bu garanti değil. Sol tarafta, seçmenin PvdA-GroenLinks birlikteliğinden daha fazla seçenek var. Sol seçmen Sosyalist Parti'ye (SP) ya da Demokratlar'a (D66) yönelebilir. Dolayısıyla PvdA ve GroenLinks arasındaki bu geniş kapsamlı iş birliğinin hayal ettikleri başarıyı getirip getirmeyeceği henüz kesin değil" diyor Lambie.

Lambie şu değerlendirmeyi yaptı: "Şimdi tarafların neyin mümkün olduğuna bakacaklarını göreceksiniz:

- İş birliği tam olarak neye benzeyecek?

- Ortak bir program, ortak bir hedef üzerinde anlaşabilecekler mi?

- Milletvekili seçimlerinde bir başbakan adayı çıkarabilecekler mi, iki liste mi olacak, yoksa daha sonra Temsilciler Meclisi'nde de bir fraksiyon mu olacak?"

Partilerin tarihçesi

İşçi Partisi (PvdA), Hollanda'da 9 Ocak 1946 tarihinde kurulan Sosyal Demokrat siyasi partidir.

Bir refah devleti inşa etmeyi taahhüt eden, geleneksel bir sosyal demokrat parti olarak başladı. 1970'lerde programını radikalleştirerek, kadın özgürlüğü, çevre koruma ve Üçüncü Dünya Kalkındırma politikaları gibi yenilikler ekledi. 1990'lı yıllarda refah devletinin reformu ve kamu teşebbüslerinin özelleştirilmesi de dahil olmak üzere programını yeniden düzenledi.

Yeşil Sol (GroenLinks), İşçi Partisi'nin sol kanadında yer alan dört partinin birleşmesiyle 24 Kasım 1990 tarihinde kuruldu; Hollanda Komünist Partisi (CPN), barış hareketinden doğan Pasifist Sosyalist Parti (PSP), yeşil ve ilerici Hıristiyan Radikal Siyasi Parti (PPR) ve ilerici Hıristiyan Evanjelik Halk Partisi (EPP). Bu dört parti genellikle 'küçük sol' olarak gruplandırılmıştır.

Kaynak:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5314498/pvda-groenlinks-eerste-kamer-senaat-samenwerking-congres

Sonraki Haber