Sendikalardan iptal edilen ikramiye barajına itiraz

Daha önce Danıştay ve AYM tarafından iptal edilen yüzde 1 ve yüzde 2 sendikal barajının yeniden TBMM gündemine getirmesine tepki gösteren bazı memur sendikaları, Anayasa ve kanunların ısrarla yok sayıldığını belirterek mücadele mesajı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin memurların toplu iş sözleşmesi ikramiyesi alabilmeleri için yüzde 1 barajının üzerindeki sendikalara üye olmasını gerektiren düzenlemeyi iptal etmesinin üzerine konu "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne eklenerek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Buna, Birleşik Kamu-İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen'den itiraz geldi. Birleşik Kamu-İş "Sendika seçme özgürlüğüne darbe vuran yüzde 1 barajı derhal geri çekilmelidir." derken, Hürriyetçi Eğitim-Sen “Yüzde 1 baraj sendikal ahlaka aykırıdır." açıklamasında bulundu.

SENDİKAL ÖZGÜRLÜĞE DARBE

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu söz konusu barajın Anayasa'ya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu, eklemenin kamu emekçilerinin sendikal özgürlüklerine darbe vuracağını ve demokratik ilkelerle bağdaşmadığını savundu. Konfederasyon, bu kararın daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

‘ANAYASAYI VE KANUNLARI ISRARLA YOK SAYMAKTIR’

Bileşik Kamu İş Konfederasyonu’nun konuya ilişkin yazılı açıklamasında şu vurgular yapıldı:

"Toplu Sözleşme İkramiyesine baraj uygulanmasının Anayasamıza aykırı olduğuna dair 5 Mart 2024 tarih ve 32480 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ortadayken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan dün gece yarısı sendikal örgütlenmenin oldubittiye getirilmesinin zemini oluşturulmuştur. Daha önce yüzde 1 barajı Danıştay ve yüzde 2 barajı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Sendikal barajın, yeniden TBMM gündemine getirilmek istenmesi, Anayasayı ve kanunları ısrarla yok saymaktır.

“Genel Kuruldan geçerse hem Danıştay’ın hem de AYM’nin kararları ile sabit olan bu hukuksuzluk yeniden iptal edileceğinden kuşku yoktur. Sendikal örgütlenmeye baraj uygulaması getiren Kanun Teklifi açıkça Anayasamıza aykırıdır. Anayasamızın 51. maddesinde yer alan sendika kurma hakkını ihlal ettiği gibi yine Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası çalışma örgütünün 87 ve 98 sayılı sözleşmelerine de açıkça aykırıdır, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Yandaş konfederasyonlara Anayasa ve kanunları hatırlatıyoruz…

MÜCADELE MESAJI

“Adalete, eşitliğe ve sendikal anlayışa uygun olmayan yüzde 1 ve yüzde 2 barajın Anayasa ve mevzuata uygun olmadığı çok net tescillidir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Anayasal hak ihlali olan yüzde 1 üye barajı oyunları ile sendikal özgürlüklere darbe vurulmasına karşı sonuna kadar mücadelemiz devam edecektir.”

MEMUR-SEN VE KAMU-SEN’E TEPKİ

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu da konuya ilişkin yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sosyal medyadaki paylaşımlarına göre, Memur Sen ve Kamu Sen'in, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi için baraj şartı getiren yeni yüzde 1 düzenlemesi için ‘biz yaptık’ yarışına girdikleri görülmektedir. Yüzde 1 barajını aştığımız için, Hürriyetçi Eğitim Sen üyelerini olumsuz etkilemeyecek bu düzenlemeye, hem yargı kararlarına hem de sendikal ahlaka aykırı olduğu için itirazımız var.

‘EN NET KARŞI DURUŞU GÖSTERECEĞİZ’

“Yakından bilindiği gibi, toplu sözleşme kararı olan yüzde 1 barajı Danıştay tarafından iptal edilmişti. Gözü doymaz, ahlaktan, ilkeli duruştan nasibini almamış sarı sendikaların, ağa babalarından ısrarla talep etmeleri üzerine, bu defa barajı yüzde 2'ye çıkaran bir kanun, Cumhur İttifakı bileşenlerince kanunlaştırılmıştı. Tabii Anayasa ve sendikal mevzuata aykırı olan bu düzenlemeye Anayasa Mahkemesi'nden tokat gibi bir karar çıkmıştı.

"Bu karara rağmen, uslanmayan, utanmayan sarı sendikalar bu defa da yüzde 1 barajını kanun yoluyla hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bu kararın TBMM Genel Kurulunda aklıselim milletvekillerinin teklifi ile değişeceğine inanıyorum. Değişmezse, AYM kararına açıkça aykırı olacağı için Danıştayca derhal iptal edilecektir. Hür-Sen olarak, bilinsin ki, sendikal ilkelerimiz ve kurumsal ahlakımız, adaleti merkeze alan sendikal anlayışımız gereği, bu ilkesizliğe karşı en net tavrı, en net karşı duruşu göstereceğiz.”

Sonraki Haber