Sendikalardan KÇÖ uyarısı: Süre uzamazsa işçi çıkarma dalgası gelir

Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uygulaması, nisan ayında Resmi Gazetede yayımlanan kararla 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmıştı. Konuyla ilgili Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan sendika yöneticileri, sürenin uzatılması ve uygulamanın geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, salgının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için başvurulan bu uygulamaların, çalışanları korumak adına yetersiz olsa da belli bir işlev gördüğünü ifade etti. “İşten çıkarma kısıtlaması ile birlikte işverenler işten çıkarma yerine işçiyi ücretsiz izne göndermeyi tercih ettiler. Kısa çalışma ve ücretsiz izin, işçilerin gelirlerinde ciddi bir düşüş anlamına geldi ancak bu işçiler fiilen çalışmasa da, işsiz sayılmadılar” diyen Akyüz, 30 Haziran’da uygulamaların uzatılmaması halinde ciddi bir işten çıkarma dalgası ile karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

FATURA EMEKÇİYE ÇIKMASIN

Salgın sırasında farklı sürelerle 3 milyona yakın çalışanın ücretsiz izne çıkarıldığını vurgulayan Akyüz bu durumda milyonlarca çalışanın 30 Haziran’dan sonra dalgalar halinde işten çıkarılma riski yaşayabileceğine dikkat çekti. Akyüz, salgının yarattığı sıkıntıların faturasının emekçilere çıkarılmaması gerektiğini söyleyerek güçlendirilmiş koruma mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Akyüz, “Yeni bir işsizlik dalgasının engellenmesi için süreler uzatılmalıdır fakat bu yetmez. Çalışanların bu uygulamalar nedeniyle gelir kaybına uğraması engellenmeli, İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları rasyonel kullanılarak işçilerin daha fazla destekleneceği önlemler getirilmelidir” dedi.

UYGULAMA GELİŞTİRİLMELİ

KÇÖ uygulamasının son bulduğu durumda bir işçi kıyımı yaşanacağına dikkat çeken Kristal-İş

Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş da uygulamanın geliştirilerek süresinin uzatılması gerektiğini şöyle ifade etti: “Koronavirüs salgınından hala kurtulmuş durumda değiliz. Çalışma yaşamı bu süreçte çok büyük bir sıkıntı içine girdi. Hala sıkıntıda olan işletmeler var. Kısa Çalışma Ödeneği son bulursa bir işçi kıyımı yaşanacak ve işsizler ordusuna bir sürü arkadaşımız katılacak. O açıdan Kısa Çalışma Ödeneğinin hem yeniden düzenlenmeye hem de uzatılmasında fayda var. Salgının yarattığı olumsuz etkiler tamamen ortadan kalkmadığı, işletme ve iş yerlerine tam kapasiteli çalışma ortamı yaratılmadığı sürece Kısa Çalışma Ödeneğine ihtiyaç duyulacak. Kısa Çalışma Ödeneğinin ortadan kalkması işsizliği daha çok artıracak. Türkiye’ye daha büyük ve farklı sorunlar getirecek. Bu ödenek miktarı yetersiz olmasına rağmen buna muhtaç olan ve ihtiyaç duyan insan sayısı epey fazla. Şu anda Kısa Çalışma Ödeneği süresinin ücretlerin yükseltilerek uzatılmasından yanayım.”

Sonraki Haber