Sendikalı bir aydın
Yazar Erol Toy hakka yürüdü.
Bu haberi kızı Ayşe Toy, sosyal medyadan paylaştığı mesajında aynen şöyle duyurdu: “Canım babam Erol Toy, uzun bir hastalığın sonunda yanımızdan ayrıldı. Acımız tarifsiz. Babacım merak etme, ömrün boyunca kaleminle anlatmak ve korumak için mücadele ettiğin Laik Cumhuriyet bize emanet. Fikirlerin ölümsüz, huzur içinde uyu.”
Erol Toy, 1936 yılında Manisa, Alaşehir ilçesinde dünyaya geldi. 1974’de Vehbi Koç’un yaşam öyküsünü “İmparator” adlı romanıyla anlatıp, Türkiye Cumhuriyeti tarihini de özet olarak tanıtmaya çalışmıştı. Ardından iki ciltlik “Azap Ortakları” romanını yayınladı. Öykü, roman, deneme yazıları, tiyatro oyunları da yazmıştı. 1962’de Ali Karacan üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Yirmi sekizin üzerinde kitabı yayımlandı.
Yeni ve sosyal medyadan aldığımız acı habere bizler, yani 1980’lerde kapatılan “Bank-İş Sendikası’ndan” tanıdığımız değerli yoldaşımızdı. Çok üzüldük.
Toy, 1960’lı yılarda Tütüncüler Bankası’nda görevliydi. Arkadaşlarıyla birlikte (Başta Türkiye İş Bankası) Bank–İş Sendikası’nı kurmuşlardı. 26 Ağustos 1963’de (ay ve günü de anlamlı) kurulmuştu. Erol Ağabeyde kurucuları arasında ve genel sekreterlik görevini üstlenmişti.
Ben de o dönemde İstanbul Bankası’nda görevliydim. Böylece Erol Ağabeyi o dönemlerde tanıdık ve sendika yoldaşlığımız başlamıştı. Daha sonra ki yıllarda bir kesim arkadaşlarla yönetime gelmiştik. Erol Ağabey o dönemlere yakın sendika yöneticiliğini bırakmıştı. Yazar ve araştırmacıydı. Görüşmemiz devam ediyordu. Erol Ağabey giderek çok değerli yazar oldu. Bir dönem de YAZKO’nun başkanlığını yürütmüştü.
Değerli bir şahsiyet, Atatürkçü, Cumhuriyet değerlerine bağlı bir yurtseverdi.
Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Tüm yakınlarının ve Türk Milletinin başı sağ olsun.