Senegal’de siyasi kriz 3

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Anayasa Mahkemesi'nin 25 Şubat'ta yapılması planlanan seçimleri erteleme kararını veto etmesinin ardından 16 Şubat Cuma günü 'mümkün olan en kısa sürede' cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleme sözü verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Koordinatörü Yoro Dia yaptığı açıklamada, Macky Sall "Anayasa Konseyi'nin kararını tam olarak uygulama niyetindedir" ve "mümkün olan en kısa sürede cumhurbaşkanlığı seçiminin düzenlenmesi için gerekli istişareleri derhal gerçekleştirecektir" dedi.

YIKICILAR İŞ BAŞINDA

ABD ve Fransa destekli güçler Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra tekrar sahneye çıktılar. Ülkede gerginliği düşürmeyi planlayan Sall iktidarı gösterilere izin verdi. Göstericiler "Macky Sall diktatör", "Sonko'ya özgürlük", "Seçim takvimine saygı gösterin", "Anayasal darbeye hayır" ve "Özgür Senegal" yazılı pankartlar taşıdı. Macky Sall'ın görev süresi 2 Nisan'da sona eriyor ve başkanlık seçiminin teorik olarak o tarihten önce yapılması gerekiyor. Henüz bir tarih belirlememiş olan Anayasa Mahkemesi de dahil olmak üzere herkes 25 Şubat'ta seçimin artık mümkün olmadığı konusunda hemfikir. Tarih dışında bilinmeyen bir diğer unsur da cumhurbaşkanı adaylarının kimler olacağı. Son günlerde 100’ün üzerinde iktidar muhalifi serbest bırakılmıştı. Atlantik güçleri kapatılan PASTEF’in lideri Ousmane Sonko ve yardımcısı Bassirou Diomaye Faye'nin serbest bırakılması için baskılarını artırdı. Başını Macky Sall döneminin başbakanlarından Mahammed Boun Abdallah Dionne’nun çektiği “Dionne 2024” koalisyonu üyesi Yüzbaşı Mamadou Diéye Senegal'deki siyasi krizden çıkmak için şu anda iki seçenek olduğunu söylüyor: “Ousmane Sonko ile görüşülmeli, aksi taktirde Başkan Macky Sall iktidarı orduya devredecektir” diyor. Macky Sall seçim tarihi, önereceği aday veya kendisinin muhtemel adaylığı konusunda sessizliğini koruyor. İzleyip göreceğiz.

ABD, AB, FRANSA VE ECOWAS BASKILARINI ARTIRIYOR

Önceki yazımızda Macky Sall’ın 12 yıllık iktidarı döneminde Batı’ya karşı dengeli bir politika izlerken Çin ile ilişkilerini geliştirdiğini ve stratejik ortaklık düzeyine çıkardığını ifade etmiştik. Bunun yanında Rusya, İran ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi Sall’ın Yeni Dünyaya daha yakın bir çizginin temsilcisi olduğunu söyleyebiliriz. ABD, AB, Fransa ve Batı işbirlikçisi ECOWAS’ın telaşı bundan. Macky Sall seçimleri erteleme kararını açıkladığında bu güçler koro halinde Sall’a “Anayasaya uyması” çağırılarında bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı en başta ABD tarafından alkışlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mathew Miller cuma günü yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Sall'ın Anayasa Konseyi'nin kararını tam olarak uygulayacağı ve seçimin mümkün olan en kısa sürede düzenlenmesi için gerekli adımları atacağı yönündeki açıklamasını not ediyoruz" dedi. Senegal halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirten ABD sözcüsü “Senegal’in güçlü demokratik geleneği çerçevesinde barışçıl bir şekilde ve zamanında gerçekleştirilecek özgür ve adil bir seçim için bir araya gelmeye çağırmaktadır”. AB, Fransa ve ECOWAS da aynı doğrultuda çağırılarda bulundular.

SENEGAL, RUSYA'NIN SAHRAALTI AFRİKA'DAKİ EN BÜYÜK 2. TİCARET ORTAĞI

Vladimir Putin'in ülkesiyle ticaretini arttıran Senegal, Güney Afrika'nın ardından Rusya'nın Sahraaltı Afrika'daki en önemli ikinci ortağı haline geldi. 2019 yılında Soçi'de düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde varılan anlaşmaların da etkisiyle 2020 yılındaki ticarete kıyasla 2021 yılında 2,2 kat artarak 513,3 milyar CFA frangına ulaştı. Rusya, Senegal'in başlıca petrokimya, gübre ve buğday tedarikçilerinden biri (Senegal'de tüketilen buğdayın %40'ı Rusya'dan geliyor). Diğer pek çok alanda da ilişkiler yoğunlaşıyor. Rus bilişim devi Yandex, 9 Aralık 2021'de Dakar'da "Yango" markası altında bir Rus dijital taksi hizmetinin lansmanını yaptı. İki ülke arasında sanayi, petrol ve gaz, tarım (gübre) ve buldozer tedariki alanlarında çok sayıda anlaşma bulunmaktadır. Bunun yanında başta yenilenebilir enerjiler, yakıtlar ve enerji kompleksleri, ulaşım ve Senegal'in kentsel altyapısının geliştirilmesi olmak üzere uzun vadeli ortak projelerin uygulanması yoluyla ticari ilişkileri geliştiriyorlar. Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın 2022’de Afrika Birliği Dönem Başkanlığını devralmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken Rusya’nın Dakar Büyükelçisi Dimitri Kurakova, "İki ülke arasındaki ilişkilerin acılı bir sömürge geçmişi yok, yerel yaşama müdahale girişimleri yok..." demişti. Bugün Afrika ülkeleri Batı’nın sömürgeci ülkelerinden uzaklaşıp Yeni Dünya’nın temsilcileri Çin, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinin güzel bir ifadesi.

SENEGAL TÜRKİYE İLİŞKİLERİ HIZLA GELİŞİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika’yı en çok ziyaret eden devlet adamı. Senegal’i 5 kez ziyaret etmiş. Türk iş adamlarının Afrika’daki yatırımlarını (1700 proje ile) 78 milyar dolara ulaşmış durumda. Erdoğan’ın 2022’de Senegal’e yaptığı ziyarette Macky Sall ile birlikte yaptığı açıklamada 400 milyon dolarlık ticari hedefe 2019’da ulaşıldığını ve şimdiki hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Türkiye, Blaise Diagne Uluslararası Havaalanı, Abdu Diuf Uluslararası Konferans Merkezi, Sergi Merkezi, Ulusal İlgi Pazarı, Dökme Yük İstasyonu ve Dakar Arena gibi altyapı alanında önemli projelere imza atmıştı. - SON -

Sonraki Haber