Senegal’den Rusya’ya SWIFT desteği

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle ödeme yapamadıklarını belirterek, gelişen ülkelerin ihtiyaçlarına duyarsız kalan Batı yaptırımlarını eleştirdi.

Sall, Rusya-Ukrayna savaşında taraf tutmadıklarına işaret ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3 Haziran'da yaptığı görüşmenin Afrika ve ülkesi Senegal'e hizmet etmek için gerekli olduğunu belirtti. Savaş nedeniyle Afrika'ya buğday ve gübre ithalatının durduğunu vurgulayan Sall, özellikle bu süreçte acilen gübreye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Afrika Birliği’nin (AfB) Dönem Başkanlığını yapan Sall, gübrenin kullanılması için yaklaşık 1,5 aylık bir süre olduğunu, bu sürede gübreye ulaşamazlarsa Afrika'daki buğday üretiminin verimli olmayacağı için bazı Afrika ülkelerinde ciddi bir gıda krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Batılı ülkeler ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının savaş nedeniyle yaşanan gıda krizini de kötüleştirdiğine dikkati çeken Sall, "Ödeme yapmak istiyoruz ama (Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla) şu an için bu imkânsız hale geldi. Avrupa'nın doğal gaz ve petrol için kullandığı sistemin benzerini talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

Sonraki Haber