Şentop: Daha iyi bir dünyaya doğru gidiyoruz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlar, barışçı yollarla, müzakerelerle çözülür. Yoksa bölgemiz için de iki ülke için de bunun hayırlı sonuçları olmaz." dedi.

Şentop, Beyoğlu Belediyesinin Pera Palace Otel'de düzenlediği "Beyoğlu Buluşmaları"na konuk oldu.

Şentop, dünyanın değişimlere gebe bir dönemde olduğuna dikkati çekerek çözümü ertelenen birçok sorun bulunduğunu vurgulayan Şentop, "Bu kadar tecrübeden sonra insanlığın, siyasetçilerin bunlardan ders çıkarmasını beklemeliyiz ama şu anki gelişmeleri gördüğünüzde çok iyi ders çıkartılmadığını üzülerek görüyoruz. Aslında salgın süreci, insanların birbirine ne kadar bağımlı olduğunu gösterdi. Salgınla hasatlıkların da küresel olduğunu gördük, o zaman tedavinin de küresel olması lazım ama aşılanma oranı hala yeterli değil." diye konuştu.

'YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR'

TBMM Başkanı Şentop, Türkiye'nin dünyadaki değişim ve dönüşüm kavşağını iyi anladığını ve kavradığını aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımız 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğinde hayali bir şey gibi algılandı ama şimdi BM'nin yeniden yapılandırılmasından bahsediliyor. Bunu Ukrayna'daki gelişmelerde de görüyoruz. Ukrayna'ya askeri malzeme gönderme noktasında bazı NATO ülkelerinin hava sahası kullanılmıyor. Gün içerisinde bile bazen yeni politikalar belirlemek mecburiyetindeyiz. Bu, dünyanın nereye gittiğini görmekle başarılabilecek bir iş. Yeni bir dünya kurulmak üzereyken geçmişten dersler çıkarmak, acıları unutmamak mecburiyetindeyiz. Daha iyi bir dünyaya doğru gidiyoruz ama onun da biraz sıkıntıları olacak."

Şentop, bütün sorunların diyalog yoluyla ele alınması gerektiğini dile getirerek "Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunlar, barışçı yollarla müzakerelerle çözülür. Yoksa bölgemiz için de iki ülke için de bunun hayırlı sonuçları olmaz." dedi.

'SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR'

TBMM Başkanı Şentop, sosyal medyanın vazgeçilmez bir alan olduğuna işaret ederek teknolojinin her zaman hukukun önünde gittiğini, bu alanda bir hukuku düzenleme mecburiyetinden söz edildiğini, ancak buna ceza, sınırlama, ifade ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanması olarak bakmanın yanlış olduğunu söyledi.

Bu konunun çok uluslu şirketler ayağının da olduğunu belirten Şentop, "Biraz daha derinlemesine baktığımızda, düşünce özgürlüğü tehdidi aslında bu çok uluslu şirketler tarafından oluşturuluyor. Siyasi hak ve özgürlüklere tehdit olarak hep devleti görürüz. Oysa çok uluslu şirketlerin, bütün ülkelerin düşünce ve kanaatlerini etkilemek bakımından çok olumsuz etkileri olduğunu da görüyoruz. Bu çok uluslu şirketlerin ulusal hukukları aşabildiğine de tanık oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Şentop, hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğuna işaret ederek "Sosyal medya mecralarında da günlük hayatta olduğu gibi hukuk kurallarının geçerli olması lazım. Bir hukuki düzen getirmek çok önemli. Çok uluslu şirketlerin de insanları manipüle etmek gibi bir hakları yoktur. İnsanların da kendilerini koruyacak haklarının olması lazım." dedi.

'HALKTA KUTUPLAŞMA YOK'

TBMM Başkanı Şentop, halkın içine gidildiğinde bir kutuplaşma olmadığını aktararak şunları kaydetti:

"Bazen, gazeteciler, 'Bir kutuplaşma var mı?' diyorlar. Ben de 'Kutuplaşma aslında siyasetçiler arasında var.' diyorum. Halkın içinde bir kutuplaşma yok. İnsanlar birbirine saygı içinde yaşıyor, eskiden de böyleydi. Ancak biraz yukarıya çıktığınızda bir yapay kutuplaşma oluşturuluyor. Türkiye büyük ölçüde bunları aştı. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir ama aynı ülkede yaşıyoruz. Hepimiz Türkiye'nin daha müreffeh bir ülke olması için çalışıyoruz. Siyasi tartışmaları, birbirimizi itip kakmak, birbirimize hakaret etmek için bir zemin olarak görmemeliyiz."

Sonraki Haber