Şevket Arman'ın resim sergisi Ankara'da açıldı: 'Kabına sığmayan sanatçı'

'Kabına sığmayan sanatçı' olarak tanımlanan kübist ve kaligrafik geleneğin temsilcilerinden ressam Şevket Arman’ın sergisi Ankara’da açıldı.

Türk resminde kübist ve kaligrafik geleneğin temsilcilerinden kabul edilen çok yönlü sanatçı Şevket Arman'ın resimlerinden oluşan sergi, Ankara'da görücüye çıktı.

Kendisini "Kabına sığmayan sanatçı" olarak tanımlayan akademisyenlerin de olduğu Arman'ın sıra dışı bir yaşam öyküsü bulunuyor. Dünyaya 1919 yılında Fransız yönetimindeki Suriye'nin İdlib şehrinde gelen Arman’a Cumhuriyet sahip çıkmış, iyi bir eğitim vermiş. 60 yıllık yaşamına; resim-iş öğretmenliği, ressamlık, fotoğraf ve seramik sanatçılığı gibi birçok sanat alanını sığdırmış.

'SANAT DÜNYAMIZDA HAK ETTİĞİ YERİ BULAMADI'

Birçok ürün yaratmasına karşın yaşamında hiç kişisel sergi açmamış olan bu özgün sanatçının, sanatı ve eserleriyle ilgilenen ve serginin düzenleyicisi Prof. Dr. H. Zafer Kars, Şevket Arman'ın resim tarihimizde hak ettiği yeri bulacağına inancını belirterek, yaşamı ve eserleri hakkında şu bilgileri aktardı:

Sergiden bir an. Prof. H. Zafer Kars (sağda) ve Prof. Dr. Gökhan Eken (solda)

"Çok yönlü ve üretken bir sanatçı olan Şevket Arman, çekingen yapısı ve erken vefatı nedeniyle sanat dünyamızda hak ettiği yeri bulamamıştır. Resim dışında fotoğrafla da yakından ilgilenen Arman'ın bu yönü ise tümüyle gizli kalmıştır. Erken sanat hayatı hakkında bilgimiz azdır.

‘KÜBİST VE GEOMETRİK AKIMLARDAN ETKİLENMİŞ’

"1950'li yıllara ait çalışmaları arasında kübist ve geometrik akımların kuvvetli etkisinin görüldüğü çok sayıda büyük boyutlu füzen tablo dikkati çeker. Yağlı boya tablolarında da aynı tarz seçilir. Çıplak insan figürleri resmettiği tablolarda alanı birkaç eksende kesen çizgiler, bu eksenlere dengeli biçimde yerleştirilmiş bedenler, geometri şekillerini andıran büyük el ve ayaklar belirgindir. Bu dönemdeki küçük boyutlu sulu boya/guaj peyzajlar olgun biçim, bileşim ve renk seçimiyle öne çıkar.

'KLASİK BATI RESMİNİN SINIRLARI DIŞINA ÇIKMIŞ'

"1960'tan başlayarak farklı bir tarza yönelir, kaligrafik resim. ilk ve orta öğrenimi sırasında edindiği Arap harfleri bilgisi kendisine bu alanda hareket serbestisi sağlamıştır. Klasik batı resminin sınırları dışına çıkmak, doğu kaynaklarına yönelmek, kendine özgü biçem oluşturmak eğilimlerinin bu değişiklikte katkısı olsa gerektir.

BEŞ BİNİN ÜZERİNDE FOTOĞRAF ARŞİVİ

"1970'li yıllarda her iki tarzda eserler yaratmaya devam eder. Bu yıllarda yaptığı, kağıt üzerine çini mürekkebiyle incelikle işlenmiş resimler yeni bir arayışın ipuçlarıdır. Ancak bu dönem erken yaşta vefatıyla yarıda kalır. Sanatçının öğrencilik yıllarında yaptığı, Gençlik Parkı'ndan Ankara Palas'ın arka bahçesine doğru bakan alanı, artık kaybolmuş bir manzarayı resmeden çalışması VEKAM arşivindedir. SALT-Galata fotoğraf arşivine bağışlanan, beş binin üzerinde fotoğraf içerdiği tahmin edilen negatifler ve diapozitifler tasniften sonra Şevket Arman Arşivi adıyla kamunun kullanımına sunulacaktır.

"Şevket Arman'ın Ankara'daki ilk sergisine ev sahipliği yapan İsmail Altınok Sanat Merkezi'ne ve merkez yöneticisi Dr. Mehmet Altınok'a müteşekkirim. Sergi, bu özgün sanatçının resim tarihimizde hak ettiği yeri bulmasına katkı yapacaktır.

SERGİ 29 KASIM'A KADAR GÖRÜLEBİLECEK

Ankara'daki ilk açılan Şevket Arman sergisi, Sağlık 2 Sokak No: 63/8 Kolej Çankaya adresinde bulunan İsmail Altınok Sanat Merkezi'nde hafta içi 1400-19.00 saatleri arasında 29 Kasım 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

İkinci sergi ise 27 Şubat-29 Mart 2025 tarihlerinde Keskinok Sanat Vakfı salonlarında olacak. Son olarak Mayıs-Haziran'da da İstanbul'da Mine Sanat Galerisinde sergi düzenlenecek. Sergilerin hepsinin kapsamı farklı olacak.

ŞEVKET ARMAN KİMDİR?

İlk ve orta öğretimini Suriye'de tamamladı. İstanbul Öğretmen Okulu (1937) ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü (1940) mezunu.

Nazilli ve Mersin orta okullarında çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki eğitim için Paris'e gönderildi. 1949-1951 yılları arasında Ecole des Beaux- Arts Paris'te misafir öğrenci olarak Jean Souverbie atölyesine ve André Lhote Academia'ya devam etti. Dönüşünde Mersin ve Edirne liselerinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Türk okullarında görev yaptı. 1959'da seramik eğitimi için kendi olanaklarıyla tekrar Paris'e gitti. Dönüşünde TED Ankara Koleji'nde (1960-1962), Buca Eğitim Enstitüsü'nde (1962-68), İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nde (1968-1978) akademik ve idari görevlerde bulundu. 1979 yılında İstanbul'da vefat etmiş.

Değişik tekniklerle yapılmış, büyük kısmı sergilenmemiş seksen yedi resmi mevcuttur. Sağlığında kişisel sergi açmamış, az sayıda karma sergiye katılmış. Eserleri ilk kez Aralık 1993-Ocak 1994 arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sergi Salonu'nda gün yüzüne çıkmış, 1994'te Kadıköy Yasemin Kumral Sanat Galerisi'nde ve 1997'de İstanbul Garanti Sanat Galerisi'nde yapıtlarıyla sergiler düzenlenmiş.

Sonraki Haber