‘Seyahat özgürlüğü’ ihlali talebi reddedildi

FETÖ üyeliğinden ceza alan ve istinaf incelemesi sırasında Yunanistan'a kaçmak isterken yakalanan kişinin tutuklanmasına karar verildi. Anayasa Mahkemesi, daha sonra cezası onanan FETÖ hükümlüsünün kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile seyahat hürriyetinin ihlal edildiği iddiasını reddedildi

FETÖ/PDY'nin Yargı yapılanmasına yönelik olarak Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada M.G. de tutuklu sanık olarak yargılandı. Mahkeme 6 Aralık 2018 tarihinde M.G.'nin silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 9 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca M.G.'nin de hazır bulunduğu bu duruşmada, hüküm kesinleşene kadar yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

SINIRA YAKIN YERDE YAKALANDI

Mahkûmiyet kararının istinaf incelemesi devam ederken gelen bir ihbar üzerine M.G. 12 Ağustos 2021 tarihinde İlçe Jandarma Komutanlığı personelince Edirne'nin Enez ilçesi Vakıf köyü sahilinde yakalandı. Komutanlık görevlilerince düzenlenen Yakalama Tutanağı'nda, hapis cezasına mahkûm edileceğini düşünen bazı kişilerin 12 Ağustos 2021 tarihinde İstanbul'dan Edirne'nin Enez ilçesinin Vakıf köyü sahilinden deniz yolu ile Yunanistan'a kaçacağına dair istihbarat bulunduğu, bu kapsamda sahilde gözlem yapıldığı, görevlilerin, şüpheli davranan beş kişiyi yakaladığı, sorgulama sonucunda beş kişinin de pasaport tahdit kaydı ve FETÖ/PDY'yle ilişkili çeşitli suçlardan haklarında devam eden yargılamalar olduğu belirtildi.

YARGITAY CEZASINI ONADI

Enez Cumhuriyet Başsavcılığı, M.G.'nin yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandığını ve hakkında yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri olduğunu belirterek M.G.'yi savunması alınmak üzere Ağır Ceza Mahkemesine sevk etti. M.G. savunmasında Tokat'ta yaşadığını, iş görüşmesi için İstanbul'a gittiğini fakat iş görüşmesinin ertelendiğini, İstanbul'da beklemek yerine Erikli'ye, oradan da Vakıf köyü sahiline gittiğini, kaçma düşüncesi olsa yanına eşyasını alması gerektiğini ifade etti. Ağır Ceza Mahkemesi ifadenin ardından M.G.'nin tutuklanmasına karar verdi. Tutuklama kararına yaptığı itiraz reddedilen M.G. Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Diğer yandan UYAP üzerinden yapılan incelemede Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği mahkûmiyet kararını Yargıtayın 16 Haziran 2022 tarihinde onadığı tespit edildi.

AYM BAŞVURUYU REDDETTİ

M.G'nin yaptığı bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü tarafından karara bağlandı. Yüksek Mahkeme, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:

"Yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbirine uyma yükümlülüğünü isteyerek yerine getirmeyen başvurucu, tutuklanmasına ilişkin karara itiraz edebilmiştir. Dolayısıyla başvurucuya tutulmasının hukukiliğinin denetimini sağlama noktasında keyfiliğe engel olacak hukuki güvenceler sağlanmıştır. Anılan kararda bariz takdir hatası veya açık bir keyfilik oluşturan bir durum da bulunmamaktadır. Başvurucunun bir mahkeme kararının gereği olarak tutuklanmasının yukarıda anılan meşru amaca ulaşma bakımından elverişli ve gerekli olmadığı da söylenemez."

Sonraki Haber