Seyit Tümtürk Uygur bölücülerine ABD'den silah istedi

Türkiye'deki Uygur ayrılıkçılarının öne çıkan isimlerinden Seyit Tümtürk, 'komünist diktatör' olarak nitelediği Çin'e karşı kullanmak üzere ABD'den silah istedi. Tümtürk 'YPG’ye silahlı yardım yapabilen ABD, Doğu Türkistanlılara niçin silahlı yardım yapmıyor' diye sitem etti.

Türkiye ile Çin’in arasını bozmaya çalışan, Uygur bölücülerinin Türkiye’deki elebaşı Seyit Tümtürk, katıldığı televizyon programında, ABD'den doğrudan silah yardımı istedi.

Gazeteci Ardan Zentürk’ün Youtube programına katılan Tümtürk, ABD’nin desteklerini yetersiz bulduğunu söyledi. Tümtürk ile Zentürk birlikte, Çin’in koronavirüsle mücadelesinde doğruları söylemediğini iddia ettiler, Çin karşıtlığında birleştiler. Programda ABD’nin kendilerini Çin’e karşı koz olarak kullandığını itiraf eden Tümtürk, Uygur bölücülerine silah yardımı yapılmasını istedi. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i de hedef alan Tümtürk şunları söyledi:

‘ABD BİZİ KOZ OLARAK KULLANIYOR’

“Perinçek ‘Uygurlar güllük gülistanlık yaşıyorlar, Seyit Tümtürk gibiler radikal, Amerikancı, CIA elemanı, Türkiye ile Çin’i karşı karşıya getiriyorlar’ diye iftira atıyor. 2017’de benim, ailemin, dava arkadaşlarımın vizeleri ABD tarafından topyekun iptal edildi. ABD’nin Doğu Türkistan meselesinde samimi olduğunu söyleyemeyeceğim. ABD samimiyse dünyanın birçok bölgesindeki örgütlere, siyasi örgütlere ya da teröristlere bile silah yardım yapıyor. YPG’ye silahlı yardım yapabilen ABD, Doğu Türkistan’daki hak ve adalet arayışı içerisinde, 1.5 milyarlık, dünyaya bela olmuş bu komünist diktatörlere karşı var olma mücadelesi veren Doğu Türkistanlılara niçin silahlı yardım yapmıyor? Niçin bunları demokratik çerçevede BM’de gündeme getirip, uluslararası platformlarda hem siyasi hem ekonomik hem de askeri anlamda desteklemiyor? Demek ki burada Çin ile olan ilişkilerinde bir koz olarak bizi kullanıyor.”

ZENTÜRK'TEN DURUMU KURTARMA ÇABASI

Tümtürk’ün silah talebi üzerine Ardan Zentürk araya girerek, Uygurların silah kullanmadan sivil bir hareket olarak daha seri sonuç alacağını savundu. Zentürk’ün müdahalesi üzerine Tümtürk şunları söyledi:

“Benim daha önceki açıklamalarım var. Doğu Türkistan demokratik çerçevede insanca yaşam haklarını elde etmek istiyor. Burada Doğu Türkistanlıların tercihte bulunma hakkı yok. Uluslararası zeminde bu mücadeleyi vermek... Ama Çin size bu zemini vermezse ve sizi topyekun yok edeceğim derse. Bir masum evcil kediyi köşeye sıkıştırırsanız tırmalar.”

HÜKÜMET 'SOYKIRIM' İÇİN ÇİN'E CESARET VERİYORMUŞ!

Tümtürk, hükümetin Çin’in toprak bütünlüğünü destekleyen açıklamalarına da tepki gösterdi. Terör saldırıları düzenleyenlerle Kurtuluş Savaşı’nın öne çıkan isimlerini bir tutan Tümtürk şöyle devam etti:

“'Çin’in tek toprak bütünlüğünü destekliyoruz, Uygur ayrılıkçılarına karşıyız. Uygurlardan teröre bulaşan olursa onları cezalandırırız. Biz Çin’in dostuyuz.’ Bu tür sözler Çin’i Doğu Türkistan’daki zulüm, insan hakları ihlalleri ve soykırımlarında cesaretlendirmektedir. Geçtiğimiz birkaç sene önce Başbakan düzeyinde Binali Yıldırım Bey’in ağzından çıkan 'Çin’in toprak bütünlüğünü en güçlü destekleyen ülke biziz ve Uygurlardan terörist çıkarsa bunları cezalandırırız' sözü...”

ABD DESTEĞİNİ İTİRAF ETMİŞTİ

Uygur bölücüleri, CIA’ya bağlı National Endowment For Democracy (Amerikan Demokrasi Derneği, NED)'nin himayesinde faaliyet yürütüyor. ABD Türkiye Büyükelçiliğinin yoğun ilgi gösterdiği, dernek merkezinde ziyaret ettiği Seyit Tümtürk, daha önceki açıklamalarında da ABD’den aldıkları destekleri itiraf etmişti. ABD’den para alan Uygur dernekleri olduğunu da söyleyen Tümtürk, 2019'da Euronews’e verdiği röportajda ABD ile ilgili şunları söylemişti: “Amerika, kendine rakip olarak gördüğü Çin’i dengelemek, dizginlemek ya da parçalamak için her türlü argümanı kullanabilir. Açık söylüyorum ben size: Eğer Çin, bu imha politikalarıyla Doğu Türkistan’ı topyekun imha edeceğim der ise denize düşen her şeye sarılır. Hayatta kalmak için her şeyi mubah görür. Birilerinin sahip çıkması lazım. Oradaki zulüm sonlandırılacaksa Çin’i mi tercih edeceğiz?”

Sonraki Haber