Seyyanen ödeme emeklilere de yapılsın

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen hükümete çağrıda bulunarak; kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere de yansıtılması, çalışan-emekli arasındaki uçurumun azaltılması, eksikliklerin gidermesi ve seslerinin duyulmasını istedi

Memur-Sen bünyesinde faaliyet yürüten Emekli Memur-Sen, emekli kamu görevlilerinin yaşadığı refah kaybını dile getirmek ve kabine toplantısı öncesi emeklilerin maaş beklentisini kamuoyuna duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Memur-Sen Genel Merkezindeki açıklamaya çok sayıda emekli katıldı.

8.077 LİRA İYİLEŞTİRME EMEKLİLERE DE YAPILSIN

Temmuz ayında kamu görevlilerine yapılan 8 bin 77 lira iyileştirmenin emeklilere de yapılması ve yeni yılda insanca yaşamaya uygun emekli aylıkları için daha önce yaptıkları çağrıyı hatırlatan Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen, "Israrımızın, kararlılığımızın ve mücadelemizin sebebi; 6 aydır emekli aylıklarımızın hak edilen seviyeye çıkarılmaması, sesimizin duyulmaması, taleplerimizin karşılık bulmamasından kaynaklanmaktadır." dedi.

‘MEYDANLAR İÇİN HALA GENCİZ’

Mevcut aylıklarla emeklilerin ne 6 ay daha mücadele edecek, ne geçim derdini sürdürecek, ne de hayatını idame ettirecek seviyede olmadığını belirten Küçükkösen, "Emekli olabiliriz ama sesimizi meydanlarda yükseltmek için hala genciz." ifadelerini kullandı. Ortada büyük bir adaletsizlik olduğunu söyleyen Küçükkösen, bu adaletsizliği iki başlıkta şöyle sıraladı:

"Birincisi; Kamu personel sistemi kurgulanırken, kamu hizmetine ya da kamu görevlisine ilişkin bir süreç esas alınmamıştır... Mevcut kadro unvanı üzerinden kamu görevlisine yapılan iyileştirmeler, kamu görevlisi emeklisini de etkilemektedir… Yani, kadro sadece kamu çalışanına verilmiş bir hak ve menfaat değil, aynı zamanda kamu emeklisini de kapsayacak bir haktır. "Kamu görevlisinin görev aylığı ve emekli aylığı arasındaki bu orantısız, adaletsiz, hakkaniyetsiz büyük farklılık neden? Cevabını da biz verelim: Bütçede tasarrufu en rahat nereden yaparız? Sosyal Güvenlik giderlerini en çok nereden kısarız? Emekliden! '8.077 lirayı kamu görevlisine verelim, emeklisine sessiz kalalım' anlayışı maalesef bu yangını körüklüyor...

“Sıkılaşma politikaları, mali disiplin hükümleri, tasarruf tedbirleri en çok emeklilerin üzerinde uygulandı ve uygulanmaya da devam ediyor… Bizlere, emekli olup geçim derdi yaşamayı mı, yoksa kamu personel sistemini ve personel istihdamını olumsuz etkileyecek şekilde zorunlu emekliliğe kadar çalışmayı mı tercih edeceğimizi bilemediğimiz bir sistem dayatılıyor. "İkinci husus; çalışırken elde edilen birçok gelir; ek ödeme, fazla çalışma, tazminat, hatta eş ve çocuk yardımı emekli olduğunuzda kesiliyor.”

'EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI'

Yapılan son zamlarla birlikte en düşük memur emeklisi aylığının 14 bin 700 lira, işçi emeklilerinin aylıklarının ise bu tutardan çok daha alt seviyelerde olduğunu anımsatan Küçükkösen, "Bu artış sonrası en düşük emekli aylığı asgari ücretin dahi altında kalmaktadır." dedi.

ERDOĞAN’A VERDİĞİ SÖZÜ HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 ay önce söylediği “En düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar otomatik olarak emeklilerine de yansıyacak.” sözünü hatırlatan Küçükkösen, "Maalesef hâlâ hayata geçmedi." diyerek devamında şunları söyledi:

"Biz, insan onuruna yakışır emekli aylığı almak, bizi etkileyen toplu sözleşme masasını etkilemek, temsil hakkımızı kullanmak istiyoruz. Kamu görevlisi emeklileri olarak, tüm emekliler olarak, emekliler mağdur edilmesin, geçim sıkıntıları giderilsin, örgütlenme beklentileri karşılık bulsun istiyoruz… Devletimizden beklentimiz; kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere de yansıtılması, çalışan-emekli arasındaki uçurumun azaltılması, eksikliklerin gidermesi, sesimizin duyulmasıdır."

EMEKLİ DERNEKLERİ: TÜM EMEKLİLERE EŞİT ZAM!

HAK EMER-DER Başkanı Altun, emekli maaşlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Emeklilerin geçim sıkıntısına çare olacak çözümlerin bir an evvel hayata geçirilmesi konusunda adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Altun, şunları kaydetti: "Türkiye'deki yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon ve alım gücü dikkate aldığında, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Milyonlarca emeklinin beklentisi bu yöndedir. Emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, bu talebimizin acilen karşılanması elzem hale gelmiştir."

‘GIDAYA ZAM YÜZDE 100’

Prime esas kazançla prim gün sayısı olmak üzere iki önemli parametrenin dikkate alınarak, emekli maaşları için basamaklar oluşturulması gerektiğini aktaran Altun, "Çarpık gelir dağılımına son verip, adil gelir dağılımını sağladığımız takdirde bütün emeklilerin de çalışanların da sorunlarını kolaylıkla çözüme kavuştururuz." değerlendirmesini yaptı. Tüm Emekliler Derneği (TÜM EMEK DER) de en düşük emekli aylığının asgari ücret tutarında olması gerektiğini belirterek, emekliler arasında ayrım yapılmadan eşit zam istediklerini bildirdi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, 2024 yılı itibarıyla resmi evraklara, vergi ve cezalara yüzde 58, gıda ürünlerine ise yüzde 100'ün üzerinde zam yapıldığı belirtildi.

‘PAZARA GİDEMİYORUZ’

SSK ve Bağkur emeklilerine 6 aylık enflasyon olan yüzde 37,57 zam öngörüldüğünü, sendika sözleşmesi ile Emekli Sandığı emeklisine ise yüzde 49,25 zam verildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Emeklilerin alım gücü hiç kalmadı, artık pazara da gidilemeyecek hale gelmiştir. Yoksulluk ve açlık sınırları emeklilerin durumunu anlatmak için kriter olmaktan çıkmıştır. Tüm emekliler sefalete terk edilmektedir. En düşük emekli aylığının asgari ücret tutarında olması gerekmektedir. Emekliler arasında ayrım yapılmamalı, emeklileri kutuplara bölmeden eşit zam ve eşit maaş istiyoruz. Tüm emeklilere de seyyanen zam yapılmalıdır. Sosyal devlet anlayışı ile emeklilerimizin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi gerekmektedir."

Sonraki Haber