SGK uyardı: Emekli olma hakkınızı kaybetmeyin

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, denetimlerini sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan kişilere ve ailelerine pek çok avantaj sunuyor. SGK'dan milyonlarca kişiye 'Emekliliğinizi kaybetmeyin' uyarısı geldi.

Sosyal Güvenlik Sistemi; işsizlik maaşı, sağlık hizmetleri, meslek hastalığı, hastalık, iş kazası ve analık hali durumlarında işçiyi korumayı hedefliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetimler ve tespitler sonucu kayıt dışılık kapsamında işverene yüksek tutarlarda idari para cezası uygularken milyonlarca vatandaşa da emekliliğinizi kaybetmeyin uyarısında bulundu.

Van Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Abidin Göksoy, sosyal güvenlik sisteminin sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağladığını ifade ederek, “Sosyal güvenlik kapsamında olmak bir zorunluluk ve ayrıcalıktır” dedi.

YAŞLILIK AYLIĞI BAĞLANIYOR

Sosyal güvenlik sistemi ile ilgili açıklamada bulunan SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy, bu sistem ile sigortalı çalışan kişi ve aile bireylerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabildiklerini söyledi.

Sistem ile sigortalı çalışanlara iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışamadığı sürelerde maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere geçici iş göremezlik ödeneği ödendiğine vurgu yapan Göksoy, “Sigortalı çalışanlara iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmesi halinde ise sigortalının aile bireylerine ölüm geliri bağlanır.

Sigortalı herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde ise malullük aylığı, sigortalı belli bir yaşa geldiğinde yine prim şartlarını da sağlıyorsa kendisine yaşlılık aylığı bağlanır. Sigortalı öldüğünde de eş ve çocukları ile anne ve babasına ölüm aylığı bağlanır” dedi.

EMEKLİ OLMA HAKKINIZI KAYBETMEYİN

Açıklamasında kayıt dışı çalışmanın çalışanlar üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Göksoy, “Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde ise malullük aylığından yararlanamadığı gibi hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocukları da ölüm aylığı hakkından yararlanamazlar” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber