SGK Uzmanı açıkladı: 'Emekli maaşı ve asgari ücrette tahminler yenilendi'

Bekledikleri maaş zammını alamayan asgari ücretli ve emekli vatandaşlar şimdiden Ocak ayını dört gözle beklemeye başlamış durumdalar. SGK konusunda uzman isimler ise gelecek olan zam oranlarına dair tahminlerini açıklamaya devam ediyor. İşte ayrıntılar...

Enflasyon oranına göre belirlenecek olan maaş zamlarına ilişkin, hesaplamalar değişti. Cevdet Yılmaz, tarafından Orta Vadeli Program (OVP), toplantısında 2024 yılı enflasyon oranı yüzde 41,5’e yükseltildi. Beklenen enflasyon tahminine göre maaş zamları ise vatandaşlar tarından merak ediliyor.

Kamu Son Haber'den Süleyman Çay’ın haberine göre, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, yüzde 41,5 oranına göre oluşacak maaş zammı senaryosunu açıkladı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Ocak ayında belirleyici olacak olan memur ve emekli zammında 2 aylık enflasyon farkı belli oldu. Verilere göre; aylık enflasyon Temmuz ayı için yüzde 3,32, Ağustos ayı için de 2,47 oldu. Bu noktada 2 aylık veriye göre toplam 5,29 oranında zam netleşti.

Merkez Bankası'nın son yayınlanan raporunda yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 olarak sabit kalmıştı. Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program (OVP)’de, beklenenden daha yüksek enflasyon rakamı çıktı. 2024 enflasyon hedefi yüzde 41,5'e yükseltildi. Önceki beklenen rakam ise yüzde 33 olarak açıklanmıştı.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, OVP’de açıklanan yüzde 41,5 enflasyon oranına ilişkin; Asgari ücret, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklerine gelmesi muhtemel olan zam senaryolarını açıkladı.

Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

2025 ASGARİ ÜCRET 25.500 TL

“2024 yılının ilk 6 ayını soyutladığımızda yüzde 13 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklisine gelecek maaş zammını yüzde 13 olarak açıklayabiliriz. 12 bin 500 TL’ye sabitlenmesi ile yüzde 13 fark eklersek, 14 bin TL ile 15 bin TL civarında taban aylığının yükselmesini bekleyebiliriz. Memur emeklilerine ise yarıyılın ilk 6 ayında yüzde 10, diğer yarıyılında ise yüzde 6 toplu sözleşmeye imza atıldı. Dolayısıyla aradaki fark yüzde 4’dü. Yüzde 13 ile yüzde 4’ü soyutladığımız taktirde yüzde 6 civarında rakam tekabül ediyor. Memur emeklilerine de yüzde 6 oranında zam gelecek. Asgari ücret için ise minimum yüzde 50 civarında bir kıstas olabilir. Yüzde 50 olursa da şu anda 17 bin 2 TL olan asgari ücrete 8 bin 500 TL eklenmesi durumunda 25 bin 500 TL asgari ücretin ulaşacağını söyleyebiliriz”

Sonraki Haber