SGK uzmanı oran vererek açıkladı: Emeklilik dilekçesi verenler dikkat

Enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesinin verilme tarihi bağlanacak ilk aylığın tutarı açısında büyük önem taşıyor. Tam da bu noktada emeklilik hazırlığı yapanlar 2024 yılında mı 2025 yılında mı emekli olmak avantajlı? 2025'te emeklilik maaşı düşecek mi? sorularının yanıtını arıyor.

Emeklilik dilekçesi vermek için hazırlanan milyonlarca çalışan 'Emeklilik dilekçesi 2024 mü 2025 mi verilmeli' sorusu ile kafaları karıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olacak çalışanların aylıklarını bağlarken kişinin çalışma yaşamı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına göre hareket ediyor.

Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı ömür boyu alınan emekli aylığı miktarını da etkiliyor. Emeklilik dilekçesi verecek olanların merak ettiği '2025 yılında emekli olan biri daha az emekli maaşı alacak' sorusuna Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş yanıt verdi.

BU YIL EMEKLİ OLANLAR AVANTAJLI OLACAK

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, beklenen enflasyon verileri çerçevesinde 2025'te emekli olan birine 2024 yılına oranla yüzde 30 daha az aylık bağlanacağını belirtti.

Karakaş 2024 ile 2025 yılları karşılaştırıldığında bu sene emekli olacakların daha avantajlı olduğunu ifade ederek, "2024 yılında emekli olmanın 2025 yılına göre son derece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Henüz eylül, ekim, kasım, aralık olmak üzere 4 aylık enflasyon verilerinin netleşmemiş olmasına ve enflasyon oranlarının OVP ile yüzde 41,5 olarak güncellenmesine rağmen, bu oran yüzde 42, 45 veya 46 olsa da her halükarda 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre en az yüzde 30'un üzerinde daha yüksek maaş alacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

'YÜZDE 30 DAHA AZ OLACAK'

Benim yapmış olduğum hesaplamalara göre değişik enflasyon verileri ve gelişme hızının da daha netleşmemiş olmasına rağmen değişik senaryolar üzerinden yapmış olduğum hesaplamalarda farkın en az yüzde 31,8 ile yüzde 37 arasında değişeceğini söyleyebiliriz. Aynı dönemlerde aynı sürelerde çalışmış ve aynı prime esas kazanç üzerinden SGK'ye bildirim yapmış olan bir SSK'lı veya bir BAĞ-KUR'lu, Aralık 2024 yılı değil de 1 Ocak 2025 tarihinde emekli olduğu zaman maaşının yüzde 30 daha düşük olması kabul edilemez bir farktır" açıklamasında bulundu.

Bu oranların sadece SSK ve BAĞ-KUR'lu emeklileri ilgilendirdiğini de kaydeden Karakaş, söz konusu farkın memur emeklilerini bağlamadığını ifade etti.

Sonraki Haber