Siber suçlar artıyor, şüpheliler yakalanamıyor

'İnternet üzerinden işlenen suçlarla ilgili kayıtların dörtte biri rapor edilmedi.' Bu bilgi Bilimsel Araştırma ve Veri Merkezi (Het Wetenschappelijk Onderzoek -en Datacentrum-WODC) tarafından hazırlanan rapor ile ortaya çıktı

Vakaların kaydedildiği ve raporların işlendiği polis sisteminde, kayıtların yalnızca yüzde 1'i siber suçlarla ilgili. Siber suçlar kimlik avı, bilgisayar korsanlığı ve fidye yazılımı gibi eylemleri kapsıyor. Kayıtların sadece yüzde 4'ü 'dijitalleştirilmiş suç'larla ilgili. Çevrimiçi dolandırıcılık ve çevrimiçi tehditler 'dijitalleştirilmiş suç' kapsamında bulunuyor.

WODC raporuna göre, her 10 vakadan 1'inde şüpheli tespit edilebiliyor. Sonuç olarak, sadece sınırlı sayıda vaka mahkemeye taşınıyor.

İTİBAR ZEDELENMESİ VE UTANÇ DUYGUSU

WODC raporunda ayrıca dijital suçlarla ilgili daha önce yapılan ve mağdurların geleneksel suçlara kıyasla suçu ihbar etme ihtimallerinin daha düşük olduğunu gösteren araştırmalara da atıfta bulunuluyor. Rapora göre, siber suçlarda ihbarda bulunma isteği çok düşük. Bunun pek çok nedeni var. Örneğin şirketler itibarlarının zedelenmesinden korktukları için ihbarda bulunmamayı tercih ediyor. Özel şahıslar da dolandırıldıkları için utandıkları için ihbarda bulunmuyor.

WODC ayrıca polis ve yargıdaki olası darboğazların nasıl iyileştirilebileceğini de araştırdı. Uzmanlarla yapılan görüşmeler, özellikle polis teşkilatında işlerin daha iyi olabileceğini göstermektedir. Araştırmaya göre, Polis teşkilatında siber ve çevrimiçi suçlarla ilgili bilgi eksikliği var.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Uzmanlar kullanıcı dostu çevrimiçi raporlama sisteminin suçu bildirme adımını kolaylaştırabileceğini belirtiyor. Polis teşkilatında çevrimiçi suçların karmaşıklığına ilişkin bazen haksız önyargıların ortadan kaldırılması gerekiyor.

WODC raporunda incelenen vakalar 2018-2020 dönemini kapsamaktadır. Ulusal polis teşkilatı sözcüsü Bobby Markus, "Geçtiğimiz yıllarda siber ve çevrimiçi suçların kaydı ve takibi ile ilgili iyileştirmeler yapıldı. Örneğin, çevrimiçi suç bildirimleri daha iyi işleniyor ve bildirimleri işleyen personel eğitim alıyor" dedi.

Sonraki Haber