Sıcak günlerde adeta klima etkisi yapıp hararetinizi alacak 10 soğuk çorba tarifi
Yaz aylarında soğuk bir kase çorba içmenin ferahlatıcı etkisi bir başka oluyor. İşte dünya mutfağından bu sıcak günlerde içinizi biraz olsun ferahlatacak farklı çorba tarifleri...
Bu sıcak günlerde içimizi biraz olsun ferahlatacak, bunaldığımızda hararetimizi alacak çorba tarifleri ile karşınızdayız. Eğer siz de yemeğe çorba olmadan başlayamıyor ve yaz aylarında 'bugün ne yapsam' diye telaşa düşüyorsanız doğru adrestesiniz. Sizler için dünya mutfağının en popüler çorbalarını derledik...
1. Oi Naengguk - Güney Kore
Buzlu kahve ayarında bir Güney Kore çorbası. Salatalıkla yapılıyor, Japonya'da wakame'li versiyonu da var. Pişirme gibi bir derdi yok. Tek yapmanız gereken salatalıkları kibrit çöpöü boyutunda dilimleyip sarımsak, yeşil soğan, kırmızı biber ve susamla karıştırmak. Sonra için keskin bir soya sosu ve sirke katın. Renkli olsun isterseniz dilimlenmiş çeri domates de ekleyebilirsiniz. Tabağın için birkaç buz atmayı unutmayın.
2- Gazpacho - İspanya
İspanya'nın Endülüs bölgesinin kültürel bir mihenk taşı olan Gazpacho, canlandırıcı bir soğuk çorbadır. Özünde yağ, sirke, domates püre, soğan, sarımsak ve dolmalık biberin mükemmel karışımıyla yapılır. Salatalık ve avokado katıldığı da görülmüştür. Bir kâsede kokteyl gibi sunulur.
3- Hiyajiru - Japonya
Türkçe karşılığı soğuk çorba olan Hiyajiru, bunaltıcı günlerin panzehiri gibi. Tarihi 12. yüzyıl Japonyası'na kadar dayanıyor. Çorbaya lezzetini veren ipucu miso ezmesini ocakta ya da ekmek kızartma makinesinde hafifçe kömürleşinceye kadar kızartmaktan geçir. İçine salatalık, shiso yaprakları ve kızartılmış susam tohumları eklemeyi de unutmayın. Hem serinletecek hem de tok tutacak.
4- Okroshka - Rusya
Yüzyıllar boyunca Rus mutfağının soğuk çorbası olan okroshka bir zamanlar roto et, salamura erik, salatalık, çiğ soğan ve sirke karışımıylba yapılıyordu. Günümüzde ise patates, et, haşlanmış yumurta ve eşit büyüklükte küpler halinde kesilmiş taze salatalık, dereotu, maydanoz, turp ve yeşil soğandan yapılıyor. İçindeki et suyu ise lezzetinin sırrı oluyor.
5- Chlondnik litewski - Polonya
Polonya'nın gazpacho'su olarak anılan bu çorbanın adı aslında soğutulmuş sebze çorbaları için Polonya'da kullanılan genel bir terimden ibaret. Litewski sizi yanıltabilir, yanıltmasın. Buna kremalı soğuk pancar çorbası diyebiliriz. Litvanya'nın saltibarsciai'sine çok benziyor. Haşlanmış patates eşliğinde servis ediliyor. Pişmiş pancarları, yeşillikleri, salatalıkları, dereotunu ekşi süt ve ekşi krema ile karşıtırp üzerine vegan kefir ve haşlanmış yumurta ekleyerek yapabilirsiniz.
6- Vichyssoise - Fransa ve ABD
Soğutulmuş patates ve pırasa çorbasının kökeni hep tartışma konusu oldu. Adını Fransa'daki Vichy kasabasından alıyor. Ancak bu çorba aslında bir New York City çorbası. Fransa'da doğup büyüyen Louis diat tarafından New York'a has bir hale getirildi. Buradan tüm dünyaya yayıldı. Evde yapması pek de akıllıca olmayan bu çorbada dilimlenmiş pırasa, doğranmış patates, sebze suyu, terayağı ve bitki bazlı krema kullanın. Yarım saatte bunları sotelip kaynatıp karıştırın. Sonra soğutma aşamasına geçin. Bu süre 2 saati bulabiliyor. Ancak sonuç mükemmel.
7- Hideg Meggyleves - Macaristan
Macaristan meyve çorbalarıyla meşhur. Şeftalili, ahududulu, mürverli, elmalı... Ancak en güzeli soğuk vişne çorbası olan hideg meggyleves. Ekşili taze çekirdeksiz vişne, biraz şeker, karanfil, anason, tarçın ve limon kabuğu hazırlayıp soğutup yiyin.
8- Fruktsoppa - İskandinav ülkeleri
Taze meyvenin kıt olduğu soğuk ülkelerde soğuk meyve çorbası çıkması tuhaf karşılanabilir. Ancak İskandinavlar fruktsoppa ile bu inanışı kırıyor. Tatlı ve şuruplu bir meyve çorbası olan fruktsoppa'da elma, armut, kızılcık, kuru üzüm, erik var. Bunlar ıslatılıp kaynatılıyor. Sonra soğumaya bırakılıyor. Çorbadan çok kompostoya benzese de İskandinavya'da çok popüler.
9- Tarator - Bulgaristan
Yüzyıllarca Osman ve Yunan mutfağının zengin bir geleneği olan taratoru çorbaya çeviren Bulgarlar iyi iş yapmışa benziyor. Yaz sıcağında hoş bir mola sağlayan Bulgar usulüs tarator çorbasında ekşi yoğurt, ceviz, salatalık ve dereotu bulunuyor. Sirke katan da var. Fındık ve diğer çıtır yemişleri kullanmak kişinin zevkine bırakılıyor. Tüm malzemeyi yoğurdun içinde karıştırıp baharatlayın ve buzdolabına koyun. Servis ederken buz küpleri, dereotu ve fındığın yanında servis edin.
10- Ab doogh khiar - İran (Cacığın İran versiyonu)
Bunaltıcı yaz sıcaklarına karşı İran mutfağının çözümü olan bu çorba su, ayran ve salatalıkla yapılıyor. Aslında bildiğimiz cacık. İçine ayrıca nane, maydanoz, dereotu, tarhun ve kuru üzüm ekleniyor. Ezilmiş gül yaprakları ve ekmek kırıntıları da serpiştiriliyor. Karıştırıp birkaç saat dinlendirin, sonra servis edin.
Kaynak: Haber Global