Sıcak hava dalgası yangına dönüştü

Avrupa'da sıcaklıklara bağlı olarak binlerce kişi hayatını kaybetti. Su havzaları kurudu. Yangınlar çıktı. Önümüzdeki haftalarda da sıcak hava kâbusunun sürmesi bekleniyor

Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması'nın etkinleştirilmesini talebi sonrası İtalya ve Fransa’nın gönderdiği 4 uçak yangınla mücadelede Yunan itfaiyecilere destek olurken, Romanya, Polonya ve Slovakya'dan gelen ekiplerde sahada söndürme çalışmalarına katıldı.

4 BİN 500 HEKTARLIK ALAN KÜLE DÖNDÜ

İspanya’nın La Palma Adası’nda devam eden orman yangınlarında 4 bin 500 hektarlık alan küle dönerken, 4 bin 255 kişi bölgeden tahliye edildi. Adanın kuzeyindeki El Pinar de Puntagorda ormanlık alanında başlayan yangın, güneydeki Tijarafe kasabasına ulaştı. Kanarya Adaları Bölgesel Hükümet Başkanı Fernando Clavijo, evlerin boşaltılmasına karşı bir direniş olduğunu ancak önceliklerinin hayat kurtarmak olduğunu söyledi. Clavijo, yangının yayılmasının nedeni olarak rüzgarı ve iklim koşullarına bağlı sıcak hava dalgasını gösterdi. Yangını söndürme çalışmalarında, İspanyol ordusu tarafından 150 itfaiyeci görevlendirilirken, Kızıl Haç tahliye edilenlere yardım etmek için bir tesis kurdu.

100 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN YANDI

İsviçre'nin Valais kantonunda 17 Temmuz'da başlayan orman yangını için yoğun söndürme çalışmaları yürütüldü. Basına yansıyan haberlere göre yetkililer, Valais'teki yangın için durumun stabil olduğunu ancak rüzgarın etkisiyle alevlerin yükselebileceğini bildirdi.

İsviçre ordusuna ait helikopterler itfaiyecilere destek verirken, kara kuvvetleri personeli de Valais'te konuşlandırıldı. Yaklaşık 100 futbol sahası büyüklüğünde alana yayılan yangının kontrol altına alınmasında hava şartları ve özellikle rüzgarın önemli rol oynadığı belirtildi.

Yetkililer, açık alanda ateş yakmanın yasaklandığını duyurdu. Yangın nedeniyle civardaki köylerden 200'den fazla kişi tahliye edilmişti. Valais'teki yangın bu yıl İsviçre'deki ilk büyük orman yangını olarak kayıtlara geçti.

ORMAN YANGINLARI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Uzmanlar orman yangınlarının alınacak tedbirlerle önlenebileceği yönünde uyarılar yaptı. Orman yangınlarını karşı yapılacaklar şu şekilde sıralanıyor;

-Ormanda ateş yakmamak,

-Başta cam olmak üzere ormana çöp atmamak,

-Ormanda veya orman içinden geçen yollarda sigara vb. içmemek,

-Orman yakınındaki tarım alanlarında anız yakma işi yapmamak,

-Düşük voltajlı aydınlatma ekipmanları kullanmak,

-Makina ve aletleri soğutmaya dikkat ederek kullanmak,

Sonraki Haber