Sıcak hava kavunun lezzetini artırıyor

Türkiye'nin önde gelen kavun üretim merkezleri arasında bulunan Çankırı’nıın Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 30 bin dekar alanda, on dilim ve Kırkağaç cinsi kavun yetiştiriliyor.

İlçede geçen sezon yaklaşık 105 bin ton olan rekoltenin, bu sezon 120 bin tona ulaşması bekleniyor. Kızılırmak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serhat Kantar,

"Bölgemizde yetiştirilen iki kavun türü var, ağırlıklı olarak on dilim, biraz da Kırkağaç türü yetiştiriliyor. Bölgemizin kavunu toprağından, sulamasından ve çiftçilerimizin özel ilgisinden dolayı aşırı lezzetli ve güzel." dedi. Kantar, şöyle devam etti:

"Hasadımız Ağustos'un 1'i itibarıyla başladı, yaklaşık bir ay daha sürecek. Günlük geldikçe olgunlaşan kavunlar toplanıyor, pazara gidip satılıyor, sonra tekrar toplanıyor. Küçük kavunlar tarlada bırakılıyor, olgunlaştıkça toplanıyor. Geçen sene verimimiz dekardan 3,5 ton civarındaydı, bu sene 4 ton civarında. İklim sıcak gittikçe bitki sıcağı seviyor ve güzel gelişiyor. Özellikle sulu alanlarda iklimin sıcak gitmesinin kavunun gelişimine de güzel bir etkisi oluyor. Aynı zamanda lezzeti ve aroması da artıyor." 

Sonraki Haber