Şiddet mağduru kadına ‘özel kontenjan’ ayrılsın

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, hazırladığı raporda kadınların istihdama katılımının desteklenmesi için 'özel kontenjan' önerdi. Kadınların güçlenmesine yönelik politikalarda  aktif denetim ve hızlı çözüm mekanizmalarına dikkat çekildi

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 'Kadın İstihdamının Arttırılması, Girişimciliğinin ve Kooperatifçiliğinin Güçlendirilmesi' Raporunu tamamladı. Raporda; 'şiddet mağduru kadınların işgücü piyasalarına girişlerinin kolaylaştırılması için 'özel kontenjanları' ayrılması önerildi. Raporda; başta engelli kadınlar olmak üzere, eşi vefat etmiş ya da boşanmış kadınların çalışma hayatında karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesi için 'istihdam politikaları geliştirilmesi' de tavsiye edildi.

Raporda; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kadın milletvekili oranının artırılması önerildi. Ayrıca, 'belediyeler ve diğer seçimle işbaşına gelinen kurumlardaki kadınların sayısı artırılması' tavsiye edildi.

Raporda; "Kadın çalışanların sorunlarını inceleme ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik öneriler hazırlama, kadınların katılımını özendirme ve kadın erkek fırsat eşitliğini teşvik etme misyonuna sahip meslek kuruluşları ve sendikalarda, özellikle karar alma birimlerinde, kadın temsilinin artmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır." ifadeleri yer aldı.

ENGELLİ KADINLAR İÇİN DE ÖNERİ

Raporda engelli kadınlar başta olmak üzere, eşi vefat etmiş ya da boşanmış kadınların istihdamı ve çalışma hayatında karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesi amacıyla istihdam politikaları geliştirilmesi önerilirken; "Şiddet mağdurunun işgücü piyasalarına girişlerinin kolaylaştırılması için özel kontenjanlar ayrılmalıdır." tavsiyesinde bulunuldu.

HIZLI ÇÖZÜM MEKANİMASI KURULMALI

Raporun öneriler bölümünde, "kadınların güçlenmesinin sağlanmasına yönelik kalkınma planları, hükümet programları, stratejik planlar gibi politika belgelerinde yer alan önlemlerin uygulamasında görülen aksaklıkların tespiti, izlenmesi ile aktif denetim ve hızlı çözüm mekanizmaları geliştirilmelidir." ifadelerine yer verildi.

RAKAMLARLA KADIN İSTİHDAMI

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2022 yılına ilişkin son "İşgücü İstatistikleri" verilerine göre, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,9, kadınlarda yüzde 13,4 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin 30 milyon 752 bin kişi olarak hesaplanırken istihdam oranı yüzde 47,5 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65 iken kadınlar erkeklerin yarısından daha az, yüzde 30,4 oranında açıklandı. İşgücüne katılma oranı ise erkeklerde yüzde 71,4, kadınlarda yüzde 35,1 oldu.

Sonraki Haber