Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler oluyor? İşte çok şaşıracağınız 11 değişiklik

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzun geçirdiği değişime çok şaşıracaksınız. Eğer siz de sigarayı bırakmak istiyor ancak bu konuda adım atamıyorsanız bu haberimiz sizi motive edecek. İşte sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzun geçirdiği inanılmaz değişim…

Sigarayı bıraktıktan 10 gün sonra vücudunuzun kendini nasıl iyileştirdiğine çok şaşıracaksınız. Peki, sigarayı bıraktıktan sonra vücutta ne gibi değişiklikler yaşanır? Sigarayı bırakmanın en etkili yolları nelerdir? Eğer siz de “Sigarayı bıraktıktan sonra neler olur?” diye düşünüyorsanız bu haberi kaçırmayın. İşte sigara kullananların en çok merak ettikleri o sorunun yanıtı...,

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA NE OLUR?

Birçok ciddi hastalığın davetçisi olan sigara, beden sağlığını ve yaşam kalitesini direkt olarak olumsuz etkiliyor. Kanser, kalp ve akciğer hastalıkları, sigara içen insanlar için yüksek risk teşkil ediyor. Dünyada ölen her 4 kişiden 1’inin sigara kaynaklı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybettiği biliniyor. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen sigara, eğer tüketiliyorsa bir an önce bırakılmalı.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA YAŞANAN DEĞİŞİKLİKLER

Sigarayı bırakmak elbette kolay bir süreç değil. Ancak istikrarlı bir biçimde hedefinize doğru ilerlerseniz vücudunuz bu sağlıksız ürünü bırakmanızda size aslında yardımcı olacağını göreceksiniz. İşte sigarayı bıraktığınız ilk dakikalardan on beş yıl sonrasına kadar vücudunuzda yaşanan değişimler…

İlk 20 dakika: Kan basıncı normal değerlere döner. Nabız sayısı ideal orana ulaşır. El ve ayaklardaki kan akışı düzenli hale gelir.

8 saat sonra: Kanda bulunan oksijen oranı normale döner. Kalp krizi geçirme ihtimali oldukça zayıflar.

24 saat sonra: Vücutta bulunan karbonmonoksit dışarı atılır.

48 saat sonra: Kanda bulunan nikotin düzeyinde azalma meydana gelir. Tat ve koku duyusu daha iyi çalışmaya başlar.

72 saat sonra: Nefes alıp verirken yaşanan sorunlar ortadan kalkar. Solunum yolları kendi kendini temizlemeye başlar. Vücuttaki enerji düzeyinde artış meydana gelir.

2-12 hafta sonra: Vücuttaki tüm dolaşım kanallarında iyileşme görülür. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaşanma riski azalır.

3-9 ay sonra: Öksürük, hızlı nefes alıp verme ve hırıltılı soluk sesi gibi solunum yolları problemleri ihtimali düşer. Akciğer fonksiyonlarının çalışmasında %5-10 oranında artış yaşanır.

12 ay sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya düşer.

12-36 ay sonra: Mesane kanseri riski %50 oranında azalır.

5 yıl sonra: Kalp krizi riski, yemek borusu ve ağız kanserleri riski %50 oranında azalır.

10-15 yıl sonra: Kalp krizi riski hiç sigara içmeyen bireylerle aynı seviyeye iner. Akciğer kanseri riskinde hala sigara içmekte olanlara göre %50 oranında azalma görülür.

Sonraki Haber