Sinan Ateş cinayeti sanıkları yarın hakim karşısına çıkacak
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin 22 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak. Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülecek dava, 5 gün sürecek.
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Davanın görüleceği Sincan Cezaevi yerleşkesi civarında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.
İlk duruşmayı CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun yanı sıra Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yöneticileri ile eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da takip etmesi bekleniyor.
MHP'den bir grup avukatın da yine duruşmaya gelerek mahkemeye bir dilekçe vereceği iddia edildi.
22 SANIK VAR
Sinan Ateş cinayetine ilişkin davanın görülmesine Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.
22 tutuklu sanık ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulunacak.
Davanın ilk duruşmalarında iddianamedeki suçlamaların kısa özetinin okunması sonrasında sanıkların savunmalarına başlaması bekleniyor.
İDDİANAMEDEKİ BİLGİLER
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 145 sayfalık iddianamede sanıklardan Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ın cinayete ilişkin detaylı plan yaptıkları, bu kapsamda Ateş'in kişisel, ailevi ve mesleki yaşantısı konusunda ayrıntılı bilgi topladıkları ifade edilmişti.
Demirbaş'ın olaydan önce eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal'a, Ateş'in telefon ve adres bilgilerini sorgulattığı, Çep'in tetikçi Eray Özyağci'yi Ankara'ya göndermek için Mustafa Uzunlar ve Osman Bayraktar'ın sahibi olduğu işletmeden minibüs temin ettiği aktarılmıştı.
TETİKÇİNİN İFADELERİ
İddianamede ifadesine yer verilen şüpheli Eray Özyağci, Ateş'i 3-4 yıldır tanıdığını kaydederek, şunları söylemişti:
"Kendisini tanıdığımda Ülkü Ocakları Başkanıydı. Gösterdiğim vefaya karşılık vermediği için aramızda kişisel bir husumet oluştu. Kendisini yaralamak amacıyla birtakım planlama ve ayarlama yaptım, hiç kimseden yardım talep etmedim, her şeyi kendi imkanlarımla yaptım." iddiasında bulundu.
20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede, Eray Özyağci, Vedat Balkaya ve Suat Kurt'un "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt'a yönelik "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13'er yıldan 20'şer yıla kadar; Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ın ise cinayete azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay, Mustafa Ensar Aykal'ın "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi istenirken, Aykal'ın kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak maktule ait kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak temin ettiği gerekçesiyle 3 yıldan 6 yıla kadar cezalandırılması talep edildi.
‘PENSİLVANYA HUKUKU GEÇERLİ OLMAYACAK’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 25 Haziran’da partisinin TBMM grup toplantısında davayla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Davaya sadece avukatlarımız katılacak, bunun dışında hiç kimse orada bulunmayacak. Herkes eteğindeki taşı döksün de şahit olalım. Kim ne biliyorsa, hangi belge, bilgi ve bulguya sahipse, mahkemeye sunsun da hepsinin ense tıraşını görelim. Milliyetçi Hareket Partisi ile Ülkü Ocakları’nı en küçük bağ ve bağlantısı olmayan bir cinayetle irtibatlandırıp suçlayanlara, bu can bu bedende olduğu müddetçe hakkımı helal etmeyeceğim ya bu dünyada ya da mahşerde hepsiyle tek tek hesaplaşacağım. Pensilvanya hukukunun değil Türkiye Cumhuriyeti hukukunun geçerli olduğunu müştereken ve açıklıkla göreceğiz."