Sinciang’ı Batı’dan değil kendi gözlerinizle görün

Sinciang gezimizin son gününde İli Kazak Özerk İli’nin kuruluşunun 70. Yılı vesilesiyle görkemli bir gösteri izledik. Sonrasında da yabancı basın davetlileri olarak medya sempozyumuna katıldık. Katılımcılar gözlemlerini aktarırken, kalkınma ve gelişmeye vurgu yaptılar

Çin Haber Ajansı’nın davetiyle Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan gelen 20’den fazla gazeteciyle yaptığımız 5 günlük Sinciang gezisi son gününde önemli bir medya sempozyumu ve gösteriyle sona erdi. İli Kazak Özerk İli’nin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Yining’de bulunan büyük gösteri salonunda yaklaşık 2 saatlik bir gösteri yapıldı. Sinciang’da yaşayan etnik grupların kültürlerinin sergilendiği gösteri, özellikle yabancı davetlilerden büyük beğeni topladı.

‘UZAKLARDAN DOSTLARIN GELMESİ BÜYÜK BİR ZEVK’

Çin’in Kazakistan sınırında yer alan Horgos şehrinde yapılan medya sempozyumu İli Parti Komitesi Propaganda Departmanı Müdür Yardımcısı Li Xiangyang’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Li, konuşmasına başlarken, “Uzaklardan dostların gelmesi büyük bir zevktir. İli Vilayeti Hükümet Enformasyon Ofisi adına, etkinliğe katılan tüm konuklara ve medya dostlarına sıcak bir hoş geldiniz demek istiyorum! İli’nin gelişimini uzun zamandır önemseyen ve destekleyen toplumun tüm kesimlerine içten teşekkürler.” ifadelerini kullandı.

‘ÇİN SEDDİ’NİN ÖTESİNDEKİ JİANGNAN’

Li, İli’nin “Çin Seddi'nin ötesindeki Jiangnan” olarak bilindiğini ve Çin'in batıya açılmasında bir geçit konumunda olduğunu söyledi.

Aynı zamanda İli’nin doğuda 1,4 milyar nüfuslu iç pazara, batıda ise 1,2 milyar nüfuslu Orta Asya, Batı Asya ve Avrupa pazarlarına bağlandığını belirtti. Li, İli’yi tüccarlar ve turistlerin bir araya geldiği yer olarak niteleyerek, “Şu anda Horgos, Dulata ve Muzart'ta üç ulusal birinci sınıf gümrükleme limanının yanı sıra Horgos Ekonomik Kalkınma Bölgesi, Kapsamlı Gümrüklü Bölge, Pilot Serbest Ticaret Bölgesi, Çin-Kazakistan Horgos Uluslararası Sınır İşbirliği Merkezi ve diğer ulusal açılış platformlarına sahiptir ve ünlü Nalati, Karajun ve diğer Çin'in en güzel dağ otlaklarının yanı sıra Bagua Şehri, Liuxing Sokağı ve diğer ünlü tarihi ve kültürel şehir ve caddelere sahiptir.” ifadelerini kullandı.

AYDINLIK GAZETESİ ÖNE ÇIKTI

Geziye katılan 5 ülkeden birer temsilci değerlendirme konuşması yaptı. Bu konuşmalardan en çok ilgi çeken konuşma Aydınlık gazetesinin oldu. Gazetenin Dış Haberler Şefi Özgür Altınbaş konuşmasını 5 maddede özetledi:

- İli’de yeni dünyanın ayak izleri
- Kolektif başarı
- İnsana özgüven vermek
- Uyum ve dayanışma
- Kuşak ve Yol

Konuşmada şu öne çıkan vurgular şunlardı:

“İli Kazak Özerk İli’nde insanlar hem yönetiyor hem üretiyor. İnsanlar devletle iç içe geçerek büyük başarılar sağlıyor. Yoksulluğa karşı büyük savaşta insanlık galip geliyor… Çin Komünist Partisi ‘Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ sözünü bir devlet felsefesine dönüştürdüğünü gördük. Doğudaki bir eyalet doğrudan en Batıdaki eyalet için yatırım yapıp oranın gelişmesini sağlıyor. Bu sayede bütün etnik grupların aynı şekilde gelişmesi için önemli bir adım atılıyor… Dünyanın diğer ülkelerinde farklılıklardan bölünme ve çatışma çıkıyor.

"Fakat burada farklılıklardan uyum, kuvvet, dayanışma ve üretim çıkıyor. Birçok etnik grup bir arada barış, huzur ve uyum içinde yaşıyor… Çin Haber Ajansı’nın bu medya işbirliği daha da geliştirilmeli. Özellikle Türkiye gibi Çin için büyük potansiyel taşıyan ülkelerle medya işbirliği artırılmalı. Özellikle Asya ülkelerindeki insanlar Sinciang’la ilgili bilgileri Batı medyasından değil, doğrudan Çin’e gelerek gerçek bir şekilde görmeleri gerekiyor. Bu noktada bu gezilerin artırılması önemli bir fayda sağlayacaktır.”

‘YÜZ KERE DUYMAKTANSA BİR KERE GÖRMEK DAHA İYİDİR’

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Çin Haber Ajansı Başkan Yardımcısı Chen Jianhui de Çin’in Orta Asya ülkeleriyle derin tarihi bağlarının olduğunu söyledi.

Sinciang’ın, benzer dilleri ve kültürü paylaştığı, aynı zamanda yakın bağları ve etkileşimleri olduğu birçok Orta Asya ülkesiyle sınır komşusu olduğunu hatırlatan Chen, “Çin Haber Ajansı, Orta Asya ülkelerinden medya temsilcilerini düzenli olarak Sinciang'ı ziyaret etmeye davet etmekte, medya kuruluşları arasındaki dostluğu güçlendirmek, ‘yeni dostları’ ‘eski dostlara’ ve ‘iyi komşuları” ‘iyi ortaklara’ dönüştürmek için değişim seminerleri, ortak röportajlar, ortak tematik programlar vb. düzenlemektedir.” ifadelerini kullandı.

Sinciang ve Orta Asya ülkelerinin medya işbirliğinin yeni bir aşamaya geçtiğini belirten Chen, bu tarz gezilerin önemine işaret ederek bir Çin atasözü olan “Yüz kere duymaktansa bir kere görmek daha iyidir.” dedi.

TÜM DEĞERLER SAHNEDE

Yining’de yer alan büyük salonda yapılan görkemli gösteriyle İli Kazak Özerk İli’nin kuruluşunun 70. yılı kutlandı. Uygur, Han, Kazak, Hui kültürlerinin bir araya getirildiği gösteride, hem modern hem de geleneksel sanatlar icra edildi. İli Kazak Özerk İli’nin kuruluşundan bugüne gelişiminin işlendiği gösteride, etnik grupların kendi dilinde eserleri seslendirildi.

Gösteri öncesinde birçok sanatçıdan görüntülü mesajlar yayınlandı ve İli Kazak Özerk İli’nin gelişim süreci görüntülerle seyircilere aktarıldı.

Gösteri “görmek” kelimesinden yola çıkarak üç ana bölüme ayırdı: “İlk Karşılaşma: Dağlar ve Nehirler”, “Karşılaşma: Destansı” ve “Yeniden Görmek: İnsan Şehri”. Senaryo yorumu, etnik şarkı ve dans, multimedya drama performansı, geleneksel yeni kompozisyon ve koro topluluğu gibi sanatsal formlar aracılığıyla, projeksiyon, perde ve diğer teknik araçların yardımıyla, izleyicilere zaman ve mekânı bütünleştiren anlatı tarzı bir sahne yaratma gösterisi sundu.

İli Şarkı ve Dans Tiyatrosu Başkan Yardımcısı Zhou Xiongbiao gösteriyle ilgili, “Bu sanatsal şölen aracılığıyla İli’deki doğa, kültür ve uyumun güzelliğini sergilemeyi, şarkı ve dansı araç, duyguları iplik olarak kullanmayı ve ana tema olarak Çin ulusu arasında bir topluluk duygusu oluşturmayı umuyoruz. Geleneğin ve modernliğin güzel melodileri aracılığıyla izleyicilerin Yili'nin ahenkli ve canlı güzelliğini deneyimlemelerini ve farklı ruhani deneyimler kazanmalarını amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İŞLETMELERE DEVLET DESTEĞİ

Yining’in dışındaki bir köyde devlet desteğiyle yapılan bir işletmeyi gezdik. Daha önce kurak, üzerinde ot bitmeyen bir yer yeşillendirilmiş ve insanların eğlence, düğün, yemek düzenlediği bir alana dönüştürülmüş. İşletme sahibi Pan Zhanjiang, ailesiyle birlikte 8 kişi burayı işletiyor. Bazen günde iki düğün yaptıklarını söylüyor.

Geçen sene bu yerin açıldığını söyleyen Pan, devlet desteğiyle bunu sağladığını belirtti. İşletmenin arka tarafı tamamıyla kurak bir bölge. Devlet yavaş yavaş kurak bölgeleri yeşillendirerek, tarım ve etkinlik alanlarına dönüştürüyor.

Sonraki Haber