Sınıflarda cep telefonu yasaklanıyor

Hollanda  Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren öğrencilerin sınıfa cep telefonu, tablet ve akıllı saatle girmemelerini konusunda  acil tavsiyede bulunuldu.

Bakanlık  tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın okul idareleri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınarak lise, yüksekokul ve üniversiteler için geçerli olmadığı belirtildi.

Açıklamada gerekçe olarak, cep telefonu kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıttığını ve öğrenme sürecini zayıflattığı vurgulandı.

 Bakan Robbert Dijkgraaf, "Cep telefonları hayatımızla neredeyse iç içe geçmiş olsa da sınıfa ait değiller. Cep telefonları öğrenme sürecini zayıflatıyor, öğrencileri bundan korumamız gerekiyor" dedi.

Bilimsel raporların verilerine göre, akıllı telefonların gençler için büyük ölçüde bağımlılık yarattığını ve gençlerin beyinlerinin uyaranlara, titreşimlere ve seslere direnmek için yeterince gelişmediğini belirtti. Telefonlarıyla fazla zaman geçiren öğrenciler testlerde ortalama 1 ila 1,5 puan daha düşük puan alıyor.

Bakanlık,  'cep telefonu kısıtlaması' ve nasıl uygulanacağını okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bıraktı. Söz konusu açıklamada hastalık ve engellilik gibi istisnai durumlarda veya dersin içeriğine göre cep telefonuna sınırlı kullanıma izin verilebileceği kaydedildi.

Sonraki Haber