Sırbistan’da turuncu darbe girişimi

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da polis, ülkede 17 Aralık'ta yapılan genel ve yerel seçim sonuçlarına itiraz ederek Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Seçimde AB yanlısı "Sırbistan şiddete karşı" (SPN) isimli ittifakta yer alan muhalefet partilerinin "seçim hırsızlığına karşı" çağrısı üzerine, binlerce kişi başkentteki Devlet Seçim Komisyonu (RIK) binası önünde toplandı.

Ülkedeki seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulunan göstericiler buradan Belgrad Belediyesi Meclis binasına yürüdü. Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler, bina kapısını, pencerelerini ve güvenlik kamerasını kırdı.

Bina içerisine girişleri engellemeye çalışan polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

SPN liderlerinden Miroslav Aleksic, burada yaptığı açıklamada, polise "göstericilere zarar verme değil, onları korumaları" çağrısında bulundu.

‘ORTADA DEVRİM FALAN YOK’

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yaşanan gerginliğin ardından ulusa sesleniş konuşması yaparak, kanun uygulayıcı kurumların durumu kontrol altında tuttuğunu açıkladı.

Sırbistan vatandaşlarına endişe etmemelerini söyleyen Vucic, "Biliyorum, görüntüler son derece dramatik, camlarımızın kırılmasına, birilerinin evimizi yıkmak istemesine alışık değiliz. Endişe etmeyin zira, devrim diye bir şey söz konusu değil." dedi.

Vucic

‘GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK’

Vucic, bu akşam yaşananların sorumlularına ilişkin gerekli tüm adımların atılacağını vurgulayarak, "Bu akşam meclis kapısını kırmak isteyenlerle beraber toplam 1195 kişi vardı. Bazıları gerçek yüzünü gösterdi. Siyasi anlamda karşı durduklarına şiddetle yaklaştıklarını ispatladılar. Günlerdir bunu anlatmaya çalıştık." diye konuştu.

Sırbistan'dan ülkeyi korumak için Belgrad'a gelmeye hazır binlerce kişiden çağrı aldıklarını dile getiren Vucic, "Lütfen evinizde kalın. Sırbistan, kendisini ve kurumlarını korumak için güçlü bir ülke. Ülkemizin egemenliğini, bağımsızlığını koruyalım. Sırbistan'ın özgürlüğünü koruyalım. Hepinize barışı koruma çağrısında bulunuyorum." şeklinde konuştu.

RUSYA’YA İSTİHBARAT TEŞEKKÜRÜ

Vucic başlangıçta adı açıklanmayan "yabancı servislere" güvenlik güçlerine "haydutların tam olarak ne hazırladıklarını bilmelerini" sağladıkları için teşekkür etti. Ardından Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiс, Belgrad'ı başkentte ayaklanma planları konusunda uyaran Rus güvenlik birimlerine teşekkür etti. Brnabiс daha sonra Belgrad'ın Moskova tarafından uyarıldığını açıkladı.

Brnabic pazar gecesi TV Pink'e verdiği demeçte "Özellikle bu gece Sırbistan'ı savunmanın ve bu bilgiye sahip olan ve bizimle paylaşan Rus güvenlik servislerine teşekkür etmenin önemli olduğunu hissediyorum. Sadece teşekkür edebilirim ve bu muhtemelen Batı'dakilerin hoşuna gitmeyecektir." ifadelerini kullandı. Başbakan, "Bu bilgiyi diğer herkesle paylaştığımızda, 'Bu Rus dezenformasyonu, bu yalan haber yaymak' dediler." şeklinde konuştu.

Yerel basının Cumhurbaşkanlığı basın servisine dayandırdığı habere göre, Belgrad'daki olayların ardından Vucic'in Rusya Büyükelçisi Aleksandr Botsan-Harçenko'yu protesto gösterilerinin yapıldığı meydanın hemen karşısındaki konutunda ağırlaması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Ivica Dacic de Rus elçi ile bir görüşme planladı.

SPN’NİN ORTAYA ÇIKIŞI

SPN koalisyonu, mayıs ayında meydana gelen iki toplu silahlı saldırının ardından düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden doğdu. Protesto hareketinin ilk odak noktası İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ve istihbarat şefi Aleksandar Vulin'in istifası olsa da, kısa sürede Cumhurbaşkanı Vucic hükümetinin devrilmesi talebine dönüştü.

Vuçiç, yabancı istihbarat servislerinden edindiği bilgilere dayanarak, Rusya ile dostane ilişkileri ve Sırbistan'ın Kosova üzerindeki toprak iddiasından vazgeçmeyi reddetmesi nedeniyle gösterinin kendisini görevden uzaklaştırmayı amaçlayan Batılı güçler tarafından mali olarak desteklendiğini ifade etti.

Sonraki Haber