Sirke, asidiyle hem yakıyor hem mahvediyor! Bu 5 yeri asla sirkeyle temizlemeyin

Sirkenin temizlikte oldukça işe yarayan doğal bir ürün olduğunu bilsek de, asla kullanılmaması gereken bazı yerler var. Sirkeyi bu yerlerde kullanmak asit dolayısıyla onlara zarar verebilir. Peki bu 5 yer neresi?

Sirke, son yıllarda giderek daha fazla insanın doğal ve çevre dostu temizlik ürünlerine geçiş yapmasıyla mucize bir temizlik maddesi olarak lanse edilmektedir. Healthline'a göre sirke toksik değildir ve güvenlidir, aynı zamanda güçlü asitliği sayesinde yağ ve kiri yok etmek ve hatta bakterileri öldürmek için harika bir temizlik maddesidir. Sirke evinizde sayısız yerde kullanılabilir, ancak onu kullanmamanız gereken beş yer vardır.

1. GRANİT TEZGAHLAR

Rock Solid Custom Granite'e göre, sirke, suyla yüksek oranda seyreltilmiş olsa bile granit tezgahlarınıza zarar verebilir, bu nedenle en iyisi onu tamamen kullanmaktan uzak durmaktır. Bunun yerine, çok daha yumuşak ve nazik bir şey kullanın. Arch City Granite and Marble, Inc. yumuşak bir bez üzerinde ılık su ve biraz bulaşık deterjanı karışımının işinizi göreceğini söylüyor.

2. ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Appliance Rescue Service'e göre, deterjandan, durgun sudan ve sert su birikintisinden kaynaklanan kirli kalıntılar zamanla birikebilir ve çamaşır makinenizin çeşitli parçalarında küf oluşmaya başlayabilir. Sirke evin pek çok başka alanında da faydalı olduğundan, ilk tepkinizin sirke şişesine uzanmak olması doğaldır. Ancak, zaman içinde sirkenin asiditesine maruz kalmak, çoğu çamaşır makinesinde bulunan kauçuk hortumlara ve contalara ciddi şekilde zarar verebilir ve bu da sızıntı yapmalarına neden olabilir (The Portable Laundry'e göre).

3. MUTFAK BIÇAKLARI

Vos Knife'a göre, biçakların ana malzemesinin demir olması, onları çok fazla neme maruz kaldıklarında paslanmaya ve hasara karşı özellikle hassas hale getirir. Her türlü neme uzun süre maruz kalmak mutfak bıçağı setinize zarar verebilirken, sirke ile temizleyerek neme maruz bırakmak özellikle zarar verici olabilir.

4. ÜTÜ

Ütünüze içinden az miktarda sirke koymak, cihazın içini temizlemek ve dezenfekte etmek için kolay ve kullanışlı bir yol gibi görünse de, bunu yapmak aslında sessizce ütüyü bozabilir ve onu değiştirmek zorunda kalmanıza neden olabilir. Ütünüzün haznesinin içindeki sudan kaynaklanan mineral birikintileri zamanla birikerek püskürtme mekanizmasını tıkayabileceğinden, sirke kullanmamalısınız.

5. PARKELER

Home Made Simple, sirkenin parke zeminlerinizi temizlemek için kullanabileceğiniz en kötü şey olduğunu, çünkü sirkenin asitliğinin poliüretanın parlak yüzeyini ciddi şekilde matlaştırabileceğini ve onarılamayacak şekilde zarar verebileceğini söylüyor. Uzun lafın kısası, bütün bir evin parke zeminlerini sirkeyle temizlemek maliyetli bir hata olabilir. Su ile seyreltildiğinde bile, parke zeminleriniz sirkenin asiditesine karşı güvende değildir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber