Şirketlerin çoğu tek zamdan yana

Asgari ücret ve emekli maaş zamları beklenirken özet sektörde ücret zamlarına yönelik planlamalar da tamamlanmak üzere. PERYÖN'ün araştırmasına göre, 2024’te şirketlerin yüzde 59’u yılda bir kez, yüzde 33’ü iki kez, yüzde 8’i ise üç kez veya üzerinde ücret artışı planlıyor

PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği), yeni yıl yaklaşırken iş dünyasının sıcak gündemi olan ücret artış ve yan haklar trendlerinin konuşulduğu özel bir webinar düzenledi. Ücret artışlarının ve yan haklardaki eğilim çalışma hayatına, çalışana ve işverene etkisinin incelendiği webinarda veriler üzerinde duruldu. Yöneticiliğini 100sClub Kurucu Ortağı Burcu Erol’un üstlendiği ‘Ücret Artışları ve Yan Haklardaki Trendler’ başlıklı webinarda konuşmacı olarak Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak ve MERCER Türkiye ve Doğu Akdeniz CEO'su Dinçer Güleyin yer aldı.

ÇİFT ZAM YAPANLAR YARIYA İNDİ

Webinarda Dinçer Güleyin, MERCER araştırmalarından hareketle ücret artış ve yan hak eğilimlerini geçen yıllar ile kıyaslayarak gelecek yıl beklentileri açısından değerlendirdi. Güleyin’in, konuşmasında şu bilgileri verdi: “Şirketlerin 2022’de yüzde 63’ü, 2023’te ise yüzde 67’si yılda iki kere çalışan ücretlerine zam yaptı. Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022’de yüzde 34, 2023’te ise yüzde 26 idi. 2024’e baktığımızda ise şirketlerin yüzde 59’unun yıl içerisinde bir kez, yüzde 33’ünün iki kez, yüzde 8’inin ise üç kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler.”

MAKAS 4 PUAN GERİLEDİ

Öte yandan “Şirketlerin yüzde 79’u 2024’ün ocak ayında zam yapmayı planlıyor. Bu, 2023 ile aynı oranda. Önümüze çıkan değişik bir veri, 2023’te ikinci veya üçüncü zam için yüzde 78 oranında şirket temmuz ayını değerlendirirken, bu oran 2024’te yüzde 32’ye düşmüş durumda.” diyen Güleyin, “Genel olarak Avrupa ülkelerinde üniversiteden yeni mezunlar ile genel müdür ücretleri arasındaki fark daha azken, Orta Doğu ülkelerinde bu farkın daha fazla olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bu makas kapanmaya devam ediyor. 2021’de bu fark 17 kat seviyesindeyken, 2023’te 13 kata kadar düşmüş durumda.” ifadelerini kullandı.

ASGARİYE GÖRE PAZARLIK

Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak da konuşmasında, “Ocak ayında başlayacak toplu iş sözleşmeleri için henüz daha sendikalardan toplu iş sözleşmesi teklifi gelmedi. Çünkü taban ücret olan asgari ücrete yapılacak zam oranı bekleniyor. Eğer toplu iş sözleşmesinin olduğu kurumda asgari ücrete bağlı bir sistem varsa pek sorun yaşanmıyor. Yeni yapılacak toplu iş sözleşmelerinde de sendikalar şu anda oran açıklandıktan sonra görüşmelerini başlatmaya hazırlanıyorlar.” dedi.

Sonraki Haber