Şırnak Üniversitesinde usulsüz istihdam

Sayıştay, Şırnak Üniversitesi'nde, yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamında, usul ve esaslar ile ilgili yasal düzenlemelerde belirlenen şartlar sağlanmadan yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdam edildiğini tespit etti

FETÖ hükümlüsüne maaş ödediği tespit edilen Şırnak Üniversitesinde, yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamıyla ilgili gerekli şartlar sağlanmadan yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdamı yapıldığı ortaya çıktı. Sayıştay'ın Şırnak Üniversitesi'ne ilişkin 2022 yılı denetim raporunda dikkat çeken bir bulgu yer aldı. Raporda, üniversitede yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamıyla ilgili gerekli şartlar sağlanmadan yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdamı yapıldığı belirtildi.

Raporda, "2022 yılında İlahiyat Fakültesinde 4, Ziraat Fakültesinde 1, Güzel Sanatlar Fakültelerinde 1 olmak üzere 6 yabancı uyruklu öğretim üyesi istihdam edilmiştir. İstihdam edilen öğretim üyelerinin biri profesör, biri Doçent, dördü Dr. Öğretim Üyesi unvanına sahiptir. Yapılan incelemede yabancı uyruklu öğretim elemanlarının yasal düzenlemelere uygun şekilde istihdam edilmeleri hususunda yeterli özenin gösterilmediği görülmüştür." denildi.

BAKANLIĞIN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Üniversitesinin istihdam ettiği 6 yabancı uyruklu öğretim üyesinin kabul işlemlerinde İçişleri Bakanlığının görüşünün alınmadığı kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması düşünülen alanda ülkede yetişmiş eleman olup olmadığına yönelik bir çalışma yapılmamış, ilana çıkılmamıştır. Değerlendirme raporlarında, yabancı öğretim üyesinin üniversitenin kriterlerini sağlayıp sağlamadığına ilişkin tespit yapılmamış, istihdam edildikleri alandaki akademik geçmişleri ve çalışmalarına ilişkin değerlendirme yapılmamıştır. Güzel Sanatlar Fakültesindeki Dr. Öğretim Üyesi değerlendirme raporunda da, alanındaki uzmanlık kriterleri değerlendirilmemiş, öğretim elemanı sayısının yetersizliği ve sanatta yeterlilik eğitimini resim bölümünde tamamlamış olması gibi genel şartlara yer verilmiştir. Az sayıda öğretim üyesi dışında, Türkçe bilimsel çalışmaları listesi bile kişisel dosyalarında yer almamaktadır. Diplomasının Türkçe çevirisi bile olmayan öğretim üyeleri bulunmaktadır. Üniversitenin eğitim dili olan Türkçe yeterliliği değerlendirilmediği gibi, bildiği yabancı dillere ilişkin belge aranmamış, kişinin beyanı esas alınmıştır."

BOĞAZİÇİ’NDE GEREKSİZ BİLGİSAYAR ALIMI

Sayıştay, Boğaziçi Üniversitesi'ne ilişkin 2022 yılı denetim raporunda da Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) incelemesinde, yoğun şekilde masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar alındığının tespitini yaptı. Raporda bu bulguya yönelik şöyle denildi:

"Üniversitenin taşınır kayıtlarındaki bilgisayar sayıları incelendiğinde 2022 yılı sonu itibariyle yaklaşık 7 bin 84 adet masaüstü bilgisayar, 2 bin 753 adet dizüstü bilgisayar ve 529 adet tablet ve 163 adet tümleşik bilgisayar olmak üzere toplamda 10 bin 529 adet bilgisayar bulunduğu görülmektedir. Bu bilgisayarların 1685 adedi bilgisayar laboratuvarlarında kullanılmaktadır. 4 yılda toplamda sadece BAP kaynağından 513 adet bilgisayar alınmıştır. Bu kapsamda, bazı akademisyenlerin üzerinde maksimum 40 adet sadece dizüstü ve 30-45 kadar masaüstü bilgisayar zimmetlendiği anlaşılmaktadır. Laboratuvarlarda kullanılan masaüstü bilgisayarlar düşüldüğünde dahi, kabaca bir hesapla her bir akademik personelin kullanımına ortalama 10 adet bilgisayar düştüğü görülmektedir."

Sonraki Haber