Sırplar sınır kapılarında kapatma eylemi yaptı: Kosova’nın kuzeyinde seçim yenilenebilir

Kosova’nın kuzeyindeki belediyelerde yapılan seçimleri protesto edip sandığa gitmeyen Sırpların mücadelesi sonuç verdi. Ayrılıkçı Kosova’nın NATO’nun koruması altında yaptığı belediye başkanı görevlendirmesi tutmadı. Seçimlerin yeniden yapılması gündemde

Kosova’nın kuzeyindeki gerilim devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve ayrılıkçı Kosova yönetici Albin Kurti ile ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Borrell, önce Kurti sonra Vucic ile bir araya geldiğini, görüşmelerin 4,5 saat kadar sürdüğünü bildirdi.

Borrell, AB'nin beklentilerini taraflara net şekilde aktardığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Kosova'dan kuzeyindeki belediye binaları civarındaki polis operasyonlarını derhal durdurmasını istedik. Dört belediye başkanının da belediye binaları dışındaki binalarda geçici olarak görevlerini yapmasını istedik. Sırbistan'dan protestocuların belediye binalarından çekilmesini istedik. Kosova tarafından polisi geri çekmesini talep ettik. Her ikisinden ise Kosovalı Sırpların koşulsuz katılımıyla dört belediyenin tamamında bir an önce erken seçim ilan etmelerini istedik. Sorunun da çözümün de özü; erken seçim. Bir an önce, tam katılımla yeni seçimler."

Josep Borrell - Aleksandar Vucic

"En azından yeni seçimlerin gerekliliği konusunda mutabık kaldık ve buna nasıl ulaşılacağına dair yöntemleri ve adımları ayrıntılı olarak tartıştık." diyen Borrell, keyfi tutuklamaların ya da tutuklulara kötü muamelenin kabul edilemeyeceğini liderlere ilettiğini vurguladı.

‘SIRPLARA ŞİDDET UYGULANIYOR’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi. Vucic suçsuz yere gözaltına alınan Kosovalı Sırplara ilişkin detaylı bir rapor sunduğunu ifade ederek, "Sayın Borell'e raporu ilettim ve gözaltındaki Kosovalı Sırpların ne tür bir fiziksel şiddete maruz kaldıklarını gösterdim." dedi.

Barış ve istikrarın kilit önem taşıdığına işaret eden Vucic, Kosovalı Sırpların çok zor durumda olduğunu ve artık Kurti'nin "estirdiği teröre" katlanmak istemediklerini söyledi.

Vucic, çatışma isteyen Kurti ile görüşmediğini söyleyerek, "Avrupalı yetkililerle her zaman konuşmaya, elimden geleni yapmaya hazırım. Ancak anlamsız olan şeyler anlamsızlığını koruyor." diye konuştu.

‘KOSOVA AB’NİN ÇOCUĞU’

"Kosova'nın AB'nin çocuğu olduğunu" belirten Vucic, "Şimdi ergenliğe girdi. Çılgın yıllar. Onlar da çocuklarını korumaya devam ediyor. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Mümkün olabildiği kadar istikrarı korumaya çalışacağız." dedi.

Aleksandar Vucic, gözaltında tutulan Kosovalı Sırpların evlerine dönebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ayrılıkçı Kosova yöneticisi Kurti, yerel medyaya yaptığı açıklamada, anlaşmaya varmak için görüşmeye geldiğini ancak her şeyin kendisine bağlı olmadığını belirterek, " Kosova’nın kuzeyinde yeni yerel seçime açığız” mesajı verdi.  

SIRPLAR YOLLARI KAPATTI

Öte yandan Sırbistan'da,  ayrılıkçı Kosova yönetiminin uygulamalarına tepki amacıyla 3 sınır kapısına giden yollar barikatlarla kapattı.

Sırplar, ülkenin Kosova sınırındaki Jarinje, Merdare ve Brnjak sınır kapılarına giden yolları kamyonlardan oluşan barikatlarla kapatarak başlattıkları eylemle, Kosova yönetiminin Sırbistan'dan mal taşıyan kamyonlara uyguladığı yasağa tepki gösterdi.

Merdare sınır kapısına giden yolun kapatılmasını organize edenlerden Dejan Milosevic, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Kosova ve yabancı plakalı kamyon ile otobüslerin geçişlerine izin vermediklerini belirtti. Jarinje sınır kapısında da yaklaşık 1 haftadır Kosova'ya geçebilmek için bekleyen kamyonların bulunduğu bilgisini paylaşan yerel medya, kamyonların Avrupa Birliği (AB) ülkelerine mal taşıdığı ve gün geçtikçe zararlarının arttığını kaydetti.

BÖLGEDE GERİLİM NASIL BAŞLAMIŞTI

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri Sırplar protesto ederek sandığa gitmedi. Ayrılıkçı Kosova yönetiminin ise Arnavut belediye başkanlarının göreve başlatması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Bölgede protestoların sürmesi üzerine Kosova polisi ve NATO’nun sözde barış gücü KFOR, belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Polis, 13 Haziran'da Sırp Milun Milenkovic'i Kuzey Mitrovica'da gözaltına almıştı.

Sonraki Haber