Sirte için diplomasi öne çıkıyor

Türkiye ile Rusya'nın Libya'da ortak çalışma kararı alması Libya ordusunun Sirte'ye belki de Cufra'ya savaşmadan girmesi ihtimalini güçlendirdi. Arap basını da Wagner'in Sirte ve Cufra'dan çekilmeye başladığını yazdı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki teknik bir heyet, Libya krizine çözüm bulmak için Ankara'da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyet ile masaya oturdu. Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu, Libya’nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile BM Şartı’nın amaçları ve ilkelerine güçlü bağlılıklarını yineleyerek; Libya’daki krizin askeri bir çözümü olmadığına ve sorunun ancak Libyalıların öncülüğünde ve Libyalıların sahiplendiği, BM kolaylaştırıcılığında siyasi bir süreçle çözülebileceğine dair inançlarını ifade etti” denildi. Toplantıda şu konularda anlaşmaya varıldığı duyuruldu:

  • Libya’da kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes için şartların oluşturulması amacıyla Libyalı tarafların teşvik edilmesi de dâhil olmak üzere ortak çabaların sürdürülmesi,
  • Libya hakkında Berlin Konferansı (19 Ocak 2020) sonuçlarıyla uyumlu olarak ve BM ile eşgüdüm halinde Libyalılar arası siyasi diyalogun ilerletilmesinin sağlanması,
  • Güvenli insani erişimin sağlanması ve ihtiyaç duyan herkese acil insani yardımın ulaştırılmasını teminen tarafların önlem almaya davet edilmesi,
  • Libya konusunda Ortak Çalışma Grubu’nun oluşturulmasının değerlendirilmesi ve müteakip istişarelerin yakın zamanda Moskova’da yapılması.

'KIRMIZI ÇİZGİ'DE ANLAŞMA

Libya Başbakanı'nın Mağrib Temsilcisi Cuma el-Kumati, pazar günü sosyal medya hesabından, tutuklu iki Rus vatandaşının serbest bırakılması ve Rusya ile yapılan başka anlaşmaların yakında Sirte ve Cufra'nın Hafter milislerinden kurtarılmasına yol açacağı yönünde bir paylaşımda bulunmuştu.

Rusya, Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ilişkileri iletletmek için tutuklu iki Rus vatandaşının serbest bırakılmasının “kırmızı çizgi” olduğunu söylüyordu.

EN BÜYÜK ENGEL: WAGNER

Libya ordusu, devam eden müzakerelerin başarısız olması durumunda olası operasyonlara hazırlık için çeşitli kentlerdeki güçlerini Sirte cephesine sevk etmeyi sürdürüyor.

Hafter milisleri hatta Sudan ve Çad'dan gelen paralı askerler Libya ordusu için büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ancak Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e mensup paralı askerler, Libya ordusunun sahil kenti Sirte ve Trablus'un güneydoğusundaki Cufra Hava Üssü'nü kurtarma operasyonlarının önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

Ülkede Wagner'a mensup 2 bin ila 2 bin 500 yabancı paralı asker olduğu iddia ediliyor. Söz konusu paralı askerler, MIG-29 ve Suhoy Su-24 tipi en az 14 uçak, çoğu Çin yapımı Wing Loong tipi insansız hava araçları ve Rus yapımı hava savunma sistemlerinin tedarikiyle de tehlikeli bir hal alıyor.

ÇEKİLİYOR İDDİASI

Ancak Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Arap basını Wagner'in paralı askerlerinin, Sirte'nin batısından doğusuna, Cufra'da ise Veddan, Hun, Sukne'den şehrin doğusundaki Zilleh'e doğru çekildiği yönünde haberlere yer verdi.

Wagner'in Cufra ve Sirte'den ağır mühimmatlarıyla birlikte çekilmesi durumunda Hafter milislerinin uzun süre direnmesi mümkün görünmüyor. Bunun bir örneği Trablus'taki çatışmalarda yaşandı. Wagner'in paralı askerleri Trablus'un güneydoğusundaki Beni Velid'e çekildiğinde Hafter milisleri, birkaç gün içinde tüm batı bölgelerinde büyük çöküş yaşamıştı.

Sonraki Haber