Sizin yaptığınıza inanmayacaklar! 20 yıllık pastane ustası pastane poğaçasının tarifini verdi…

O puf puf kabarmış görüntüsü, ağızda dağılan lezzetiyle hamur işi sevenlerin gözdesi olan poğaçaları pastanedekiler gibi yapmak isterseniz bu tarif tam size göre! Bu tarifle hazırladığınız poğaçalar daha önce yaptıklarınızı tahtından indirecek. İşte pastane poğaçasının detaylı tarifi...

Davet sofralarının baş tacı, beslenme çantalarının en lezzetli parçası poğaçalar pek çok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Pratik ve doyurucu olması nedeniyle mutfaklarda sıkça pişirilse de pastaneden alınan poğaçanın lezzetini tutturmak kolay değil. İyice kabaran, yumuşacık yapısıyla damakta nefis bir his bırakan pastane poğaçasını yapmanın yolu bu tariften geçiyor. İşte misafirlerinizi şaşırtacak pastane poğaçası tarifi...

Malzemeler

  • 1 kg un(tercihen pasta yapımına uygun un)
  • 1,5 paket yaş maya(60 g)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı toz şeker(70 gr)
  • 1 yemek kaşığı tuz(30 gr)
  • 2 paket margarin veya tereyağı

Oda sıcaklığında yağ kullanın

Malzemelerin daha kolay karışmasını sağlamak için kullanacağınız yağın oda sıcaklığında ve yumuşamış olmasına dikkat edin. Yumuşak kıvamdaki iki paket margarini derin bir kap içerisine alıp tuz, şeker ve mayayı doğrudan yağın üzerine ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışıma yumurtaları da ilave edip karıştırmaya devam edin. Oda sıcaklığındaki bir bardak suyu da karışımla birleştirin.

Unu azar azar ekleyin

Hazırladığınız karışımın üzerine azar azar un ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Bu aşamada hamuru aşırı yoğurmamaya dikkat edin. Hamurunuz cıvık bir kıvamda olursa biraz daha un ekleyin. Fazla cıvık olmayan ele yapışan kıvamda bir hamur ile yumuşak bir poğaça yapabilirsiniz.

Hamuru parçalara ayırın

Hazırladığınız hamuru hiç dinlendirmeden istediğiniz boyutta parçalara bölün. Pastaneden alınanlara benzer büyüklükte poğaçalar elde etmek için verilen malzemelerle hazırladığınız hamuru 24 parçaya bölebilirsiniz. Hamurdan kopardığınız bu parçaları özenli şekilde yuvarlak hâle getirin ve hamurları 20 dakika dinlendirin.

Dilediğiniz iç harcı kullanabilirsiniz

Poğaça hamurlarının tam ortasına bastırın. Bu noktaya dilediğiniz iç harcı yerleştirip yan kenarları üst üste gelecek şekilde katlayın. İç harç olarak peynir, zeytin, kaşar veya patates tercih edebilirsiniz. Dilerseniz iç harç kullanmadan sade poğaçalar pişirebilirsiniz.

Şekil verin ve pişirin

Poğaçalarınıza istediğiniz gibi şekil verdikten sonra fırın tepsilerine yerleştirebilirsiniz. Dilerseniz poğaçaların yapışmaması için tepsiye yerleştirmeden önce tepsi tabanına pişirme kâğıdı serebilirsiniz. Tepsideki poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla da çizgi çekebilirsiniz. Süsleme ve lezzetini arttırmak için çörek otu ya da susam kullanabilirsiniz.

Afiyetle tüketin

Pişirmeden önce tepside yarım saat dinlendirdikten sonra poğaçaların 100 derece fırında 10-12 dakika mayalanmasını sağlayın. Fırın derecesini 170 dereceye yükselterek 13-15 dakika daha pişirin. Poğaçaları pişirmek için fırının alt üst ısıtma ayarını kullanmanız gerekiyor. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra pastane poğaçalarınız hazır! Sevdiklerinizle birlikte keyifle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!

Sonraki Haber