Soda sanayii işçisine grev yasağı! ‘Toplu iş sözleşmesi hakkı engelleniyor’

Petrol-İş Sendikası’nın Soda Sanayii AŞ grevi, Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, grevin ‘milli güvenliği bozucu’ gerekçesiyle ertelenmesini eleştirerek ‘Bu kararla işçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır’ değerlendirmesinde bulundu.

Mersin’de faaliyet gösteren Soda Sanayii AŞ ile Petrol-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika, 9 Ekim’de greve çıkma kararı aldı. Dün başlaması gereken grev yine dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Konuya ilişkin açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, “Bu kararla işçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır. Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır” dedi.

GEREKÇE ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı grev erteleme kararının gerekçesi ise “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görülmesi”. Erteleme gerekçesini de değerlendiren Akyüz, “Büyük ölçüde cam sanayiine girdi üreten bu işletmede milli güvenlik gerekçesiyle grevin ertelenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan salgında üretim tüm hızıyla devam ederken hiç göz önüne alınmayan ‘genel sağlık’ risklerinin, grev ertelemesine gerekçe yapılması dikkat çekicidir” eleştirisinde bulundu.

Kararın, ‘ülkemizde grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığının yeni bir kanıtı olduğu’ yorumunu yapan Akyüz, şunları kaydetti: “Salgında emekçileri değil işverenleri kollayan hükümet, verdiği bu kararla grev hakkının yanı sıra toplu iş sözleşmesi hakkının kullanımını da engellemektedir. Grev yasaklarının kapsamının zaten yeterince geniş tutulduğu ülkemizde, bu yasağın bulunmadığı işyerleri için de grev erteleme kararları devreye sokulmaktadır.

‘İŞVERENE KOZ VERİLİYOR’

“İşçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır. Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır. Türkiye’de grev erteleme kararları ile toplu iş sözleşmesi süreçlerinde işverenlerin eline büyük bir koz verilmekte, sendikalar ve işçinin iradesi baskı altına alınmaktadır. İşçiler, grev yasakları ve taraflarca anlaşma sağlanamadığı takdirde bu grev erteleme kararları ile nihayetinde Yüksek Hakem Kurulu (YHK) prosedürüne mahkum edilmektedir. Yasalar ve prosedürler, işverenler lehine çalıştırılmaktadır.

“Sözleşme yürürlük başlangıcı itibarıyla 557 üyemizin çalıştığı Soda Sanayii AŞ’de, üyelerimizin hakları için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Sonraki Haber