Soğuk Savaş'tan sonraki en büyük dönüşüm! Alman ordusunda dönüm noktası

Almanya Savunma Bakanı, orduyu tepeden tırnağa yeniden düzenleyen bir emri imzaladığını açıkladı. Düzenleme Alman ordusunun ‘NATO topraklarını daha iyi savunma ve ulusal hizmetin yeniden canlandırılması’ da dahil olmak üzere en kapsamlı reformu olarak ortaya çıkıyor

Alman ordusu önemli bir kararı bildirdi. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius soğuk savaştan bu yana en kapsamlı askeri reformları açıkladı. Perşembe günü NATO’nun 75. yıldönümünde Berlin'de konuşan Pistorius, "Bu dönüm noktası niteliğinde bir reform. Amacımız Bundeswehr'i (Alman ordusu), savunma durumunda en iyi şekilde konumlanacak şekilde yeniden yapılandırmaktır. Kimsenin NATO topraklarına saldırmak gibi bir düşüncesi olmamalı. Biz de bunu anlatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenleme, Şansölye Olaf Scholz'un iki yıl önce Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından güvenlik politikasında bir dönüm noktası olduğunu söylediği durumu yansıtıyor.

6 AY SÜRE VERİLDİ

Düzenlemede tek bir operasyonel komutanlık dört yeni bileşen kuvvetin sorumluluğunu üstlenecek ve siber savaş; kara, hava ve deniz operasyonlarıyla eşit seviyeye yükseltilecek. Planları hazırlayan askeri yetkililere bunları uygulamaları için altı ay süre verildi. Pistorius, Bakanlığın en önemli taleplerinden birinin, Almanya'da zorunlu ulusal hizmetin yeniden getirilmesi yönünde bir karar alınması halinde, Bundeswehr'in buna hazır hale getirilmesi olduğunu söyledi. Ülke 2011 yılında zorunlu askerlik hizmetinin yanı sıra askeri olmayan kurumlarda hizmet etme seçeneğini de kaldırmıştı.

GENÇ YETİŞKİNLER İÇİN HİZMET MODELİ

Pistorius, Savunma Bakanlığı'nın genç yetişkinler için bir ulusal hizmet modeli önerisinin önümüzdeki haftalarda Alman siyasetçilere sunulacağını da sözlerine ekledi. İsveç gibi ülkelerde olduğu gibi askerlik hizmetinin gönüllü ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yerine getirileceği İskandinav modeli muhtemel bir seçenek olarak görülüyor.

HEDEFİ İLK DEFA TUTTURDU

Berlin'in yeni yaklaşımı Almanya'nın savunma harcamalarında önemli bir artışa neden oldu. Avrupa'nın en büyük ekonomisi bu yıl NATO'nun gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sini savunmaya harcama hedefini on yıllardır ilk kez tutturdu. Pistorius, Ocak 2023'te savunma bakanlığının kontrolünü ele aldığından beri, Almanya'nın NATO taahhütlerini yerine getirmesi için yapısal değişikliklerin hayati derecede önemli olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber