Sahipsiz hayvanlara yönelik yeni gelişme! Beklenen yönetmelik yayımladı! Bunlara uymak zorunlu oldu!

Sahipsiz hayvanların toplanması, barınaklara kapatılması ve Veterinerlik Kanununa göre uyutma işleminin yapılmasını içeren kanunun nasıl uygulanacağı belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği' yürürlüğe girdi.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kanunun Genel Kurul’da yasalaşmasının ardından nasıl uygulanacağı, hayvan barınaklarının nasıl olacağı tartışılmıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı, ev hayvanlarının sahiplendirilmesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuyla ilgili ‘Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği’ni dünkü Resmi Gazete’de yayımladı.

YÖNETMELİĞİN AYRINTILARI...

Yönetmelikle; yerel yönetimler, sahipsiz köpekleri toplamakla, bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara kanun hükümlerini uygulamakla ve uygun hayvanların sahiplendirme işlemlerini yapmakla görevlendirildi.

Ötanazi de yerel yönetimlerin uygulayabileceği bir yöntem olacak. Ötanazi en az acı veren ilaçlarla, veteriner hekim tarafından yapılacak. Toplatılırken ölen hayvanlar derin çukurlara kireç ile gömülecek.

'ÖZEL EKİP KURULACAK'

Yerel yönetimler sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kuracak. Uyuşturucu tüfek veya üfleme aparatı uygulamaları ile yakalama veteriner hekim koordinasyonu altında yapılacak. Hayvan bakımevlerine getirilen hayvanların mikroçip kontrolleri yapılacak ve sahipli olduğu tespit edilenler yirmi dört saat içerisinde il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğüne bildirilecek.

BAKIMEVLERİ KOŞULLARI YENİDEN DÜZENLENECEK

Hayvan bakımevinde birimler güneş alacak şekilde düzenlenecek. Hayvan sayısıyla orantılı açık veya korunaklı kapalı alanlar kurulacak, altı aylığa kadar yavrular ve küçük ırk köpekler için hayvan başına 8 m2, büyük ırk köpekler için 10 m2 asgari alan sağlanacak. Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgedeki resmi kurum yemekhanesi, otel, konut, lokanta, işyeri, fabrika ve benzeri işletmelerden, sahiplerinin izin vermesiyle kalan yemekleri toplayacak.

VATANDAŞLARIN DA GÖREVLERİ OLACAK

Yeni yönetmelikte, kedi-köpek sahiplerinin görev ve sorumlulukları da yer aldı. Bu kapsamda hayvanlarını sokağa çıkaran vatandaşlar, yanlarında 'hayvan pasaportunu' da bulundurmak zorunda olacak.

Görev ve sorumluluklar şu şekilde sıralandı:

  • Kedi ve köpeklerini dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak.
  • Hayvanının türüne uygun etolojik ihtiyaçlarını karşılamak. Gerekli aşıları ile tedavilerini veteriner hekime yaptırmak ve sağlığına dikkat etmek.
  • Sahiplendikleri kedi ve köpekleri kısırlaştırmak, hayvanını yavrulatmak istemesi halinde doğacak yavruları kayıt altına aldırmak suretiyle sahiplenmek veya sahiplendirmek.
  • Kedi ve köpeklerinin ölmesi halinde il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirmek.
  • Ev hayvanlarının gerektiğinde bağlanması sırasında, kullanılan alet ve ekipmanların hayvana zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat etmek.
  • Halka açık yerlerde sahipli köpeklerini tasma ile kontrol altında dolaştırmak, hayvanın pasaportunu yanında bulundurmak ve dışkılarını temizlemek.
  • Sahip olunan hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliği ile insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olmak. Tedbirsizlikten kaynaklanan zararları tazmin etmek.
  • Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmesi halinde, bulunduğu binada köpek bakılabileceğine ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bu doğrultuda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini hayvan sahipleneceği yerel yönetime teslim etmek.
  • Hayvanın her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olmak ve terk etmemek. Ancak yeniden sahiplendirme yapılabilecek ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilecek.
  • Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez.
Sonraki Haber